Кращі європейські практики забезпечення якості вищої освіти для України - Нагорна, Наталія Олександрівна; Васюк, Світлана Олександрівна; Нагорний, Володимир Володимирович; Сінченко, Дар'я Миколаївна (К. : Гнозис, 2016)
В статті окреслено загальну проблематику реформування освіти та шляхи підвищення її якості. Головним сьогодні є усвідомлення цієї проблеми, розуміння того, що таке якість освіти, чим зона визначається та від чого залежить, як її можна підвищити та чому з таким утрудненням просувається цей процес. Необхідна сучасна, комплексна система оцінки як якості освіти в цілому, так і всіх її складових окремо. У зв’язку з курсам України на прискорення інтеграції в структури об’єднаної Європи питання якості освіти набуває особливого значення та висуває необхідність приведення вітчизняних освітніх стандартів у відповідність до критеріїв держав-членів Європейського Союзу. Освітній процес європейського вищого навчального закладу - це вертикаль, яка мас за свою основу - студента. Українська освітня система може перейняти головні підходи та низку механізмів та процедур, які покращать власну ситуацію щодо контролю та забезпечення якості освіти. В статье обозначена общая проблематика реформирования образования и пути повышения ее качества. Главным сегодня является осознание и понимание того, что такое качество образования, чем оно определяется и от чего зависит, как его можно повысить и почему с таким затруднением продвигается этот процесс. Необходима современная, комплексная система оценки как качества образования в целом, так и всех ее составляющих отдельно. В связи с курсом Украины на ускорение интеграции в структуры объединенной Европы вопрос качества образования приобретает особое значение и выдвигает необходимость приведения отечественных образовательных стандартов в соответствие с критериями государств - членов Европейского Союза Образовательный процесс европейского высшего учебного заведения - это вертикаль, которая имеет свою основу - студента. Украинская образовательная система может перенять главные подходы, ряд механизмов и процедур, которые улучшат собственную ситуацию по контролю и обеспечению качества образования. The article outlines the general issues of the educational reform and ways to improve its quality. The main thing today is aware of the problem, realizing what quality of education is, what defines it and what it depends on, how it can be improved and what the difficulty of the moving this process is. It is necessary to develop a contem porary, comprehensive evaluation system of the quality d the whole educational system and all of its components separately. In connec tion with the course of Ukraine to accelerate integration into the structures of a united Europe, the issue of quality of education is ol particular importance and acquires the need to bring the national educational standards in line with the criteria of the European Union. European educational process of higher education is a hierarchy that has at its foundation - the student. Ukrainian educational sys tem can learn the main approaches and a number of mechanisms and procedures that will improve their own situation regarding con- trol and quality ensure quality.
Keywords: якість освіти; система управління якістю; навчальний процес; качество образования; система управления качеством; учебный процесс; quality management system; teaching process