Імунний статус у хворих на гнійно-некротичні процеси стопи діабетика та сепсисі - Шаповал, Сергій Дмитрович; Shapoval, S. D. (My University, 2023)
Мета роботи: встановити порушення специфічної імунної ланки організму у хворих на синдром діабетичної стопи та при ускладненні захворювання сепсисом. Матеріали і методи. Обстежено 627 пацієнтів на ускладнений синдром діабетичної стопи, у яких у 6,7 % випадків (42 хворі) захворювання було обтяжене сепсисом. У всіх хворих був цукровий діабет 2 типу, та вони перебували на лікуванні в міському гнійно-септичному центрі з ліжками діабетичної стопи КНП “Міська лікарня № 3” м. Запоріжжя за період 2007–2022 рр. Хворі були розподілені на дві групи: група порівняння, хворі на цукровий діабет 2 типу з гнійно-некротичними ураженнями стопи діабетика – 585 хворих; основна група – хворі на цукровий діабет, що був ускладнений сепсисом – 42 особи. The aim of the work: to find out the disorders of the specific immune system of the body in patients with diabetic foot syndrome and in case of complications of the disease with sepsis. Materials and Methods. 627 patients were examined for complicated diabetic foot syndrome, in which in 6.7 % of cases (42 patients) the disease was aggravated by sepsis. All patients had type II diabetes and were treated in the city purulent-septic center with beds for the diabetic foot of the City Hospital No. 3 in Zaporizhia for the period 2007–2022. The studied patients were divided into two groups: a comparison group (patients with type II diabetes with purulent-necrotic lesions of the diabetic foot in the number of 585 patients, the main group – patients with diabetic foot syndrome complicated by sepsis – 42 people.
Immune status in patients with purulent-necrotic processes of the diabetic foot and sepsis
Keywords: імунний статус; гнійно-некротичні процеси стопи діабетика; сепсис; immune status; purulent-necrotic processes of a diabetic foot; sepsis