Результати мікробіологічного моніторингу бактеріальних збудників респіраторного тракту у дітей за 2017 рік - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Lezhenko, G.; Pashkova, O. (My University, 2018)
У роботі наведено результати бактеріологічного моніторингу протягом 2017 року 483 дітей із м. Запоріжжя й Запорізької області віком від 3 до 14 років, хворих на гострі респіраторні захворювання. Встановлено, що за наявності бактеріальної етіології респіраторної інфекції провідними збудниками були Streptococcus pneumoniae (49,4 %) і бактерії роду Haemophilus (36,2 %). Проведений аналіз антибіотикограм показав, що найбільшу чутливість зазначені мікроорганізми проявляли щодо цефалоспоринів ІІІ–IV покоління, ванкоміцину, лінезоліду й левофлоксацину. Відмічалася висока антибіотикорезистентність Streptococcus pneumoniaе до пеніцилінів (56,0 % штамів), кліндаміцину (43,0 % штамів) і еритроміцину (45,0 % штамів). Ізоляти бактерій роду Haemophilus найчастіше проявляли резистентність до ампіциліну (58,1 % штамів) і захищених пеніцилінів (52 % штамів). На основі отриманих даних обґрунтована доцільність застосування антибіотика з групи цефалоспоринів ІІІ покоління цефподоксиму проксетилу як стартового антибактеріального препарату в терапії гострої бактеріальної респіраторної інфекції в дітей.В работе приведены результаты бактериологического мониторинга в течение 2017 года 483 детей из г. Запорожья и Запорожской области в возрасте от 3 до 14 лет, больных острыми респираторными заболеваниями. Установлено, что при наличии бактериальной этиологии респираторной инфекции ведущими возбудителями были Streptococcus pneumoniae (49,4 %) и бактерии рода Haemophilus (36,2 %). Проведенный анализ антибиотикограммы показал, что наибольшую чувствительность указанные микроорганизмы проявляли к цефалоспоринам III–IV поколения, ванкомицину, линезолиду и левофлоксацину. Отмечалась высокая антибиотикорезистентность Streptococcus pneumoniaе к пенициллину (56,0 % штаммов), клиндамицину (43,0 % штаммов) и эритромицину (45,0 % штаммов). Изоляты бактерий рода Haemophilus наиболее часто проявляли резистентность к ампициллину (58,1 % штаммов) и защищенным пенициллинам (52 % штаммов). На основе полученных данных обоснована целесообразность применения антибиотика из группы цефалоспоринов III поколения цефподоксима проксетила в качестве стартового антибактериального препарата в терапии острой бактериальной респираторной инфекции у детей. The article presents the results of bacteriological monitoring of 483 children aged 3 to 14 years with acute respiratory diseases in Zaporizhzhia and Zaporizhzhia region in 2017. It was found that leading pathogens were Streptococcus pneumoniae (49.4 %) and bacteria of the genus Haemophilus (36.2 %) in the presence of bacterial respiratory infection. The analysis of the antibiotic susceptibility patterns showed that the microorganisms demonstrated the highest sensitivity to the third-/fourth-generation cephalosporins, vancomycin, linezolid and levofloxacin. There was noted a high antibiotic resistance of Streptococcus pneumoniae to penicillins (56 % of strains), clindamycin (43 % of strains) and erythromycin (45 % of strains). The isolates of bacteria of the genus Haemophilus most often showed resistance to the ampicillin (58.1 % of strains) and protected penicillins (52 % of strains). On the basis of obtained data, there was substantiated the expediency of using cefpodoxime proxetil, the third-generation cephalosporin, as the starting antibacterial drug in the therapy of acute bacterial respiratory infection in children.
Результаты микробиологического мониторинга бактериальных возбудителей респираторного тракта у детей за 2017 год
The results of microbiological monitoring for bacterial pathogens of the respiratory tract in children in 2017
Keywords: гострі бактеріальні респіраторні захворювання; діти; Streptococcus pneumoniaе; Haemophilus spp.; цефподоксиму проксетил; острые бактериальные респираторные заболевания; дети; цефподоксима проксетил; acute bacterial respiratory diseases; children; cefpodoxime proxetil