Біологічні властивості сполук, що утворені поєднанням 1,2,4-тріазолу, фурану та інших функціональних замісників - Данільченко, Дмитро Михайлович; Парченко, Володимир Володимирович; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Данильченко, Д. М.; Панасенко, А. И.; Кныш, Е. Г.; Danilchenko, D. M.; Parchenko, V. V.; Panasenko, O. I.; Knysh, Ye. G. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Сьогодні відомо, що гетероциклічна система 1,2,4-тріазолу є перспективною для створення ряду нових біологічно активних молекул. У практику сучасної медицини, фармації та ветеринарії увійшла ціла серія лікарських засобів, діючою речовиною яких є похідні 1,2,4-тріазолу (флуконазол, рибавірин, авесстим, трифузол тощо). Особливої уваги на шляху створення потенційних ліків заслуговує можливість поєднання фрагмента 1,2,4-тріазолу, «ядра» фурану та інших функціональних замісників-фарамкофорів. У фахових літературних джерелах повідомляється про різні види фармакологічної активності сполук, що утворені подібним «симбіозом». Наступні хімічні перетворення подібних структур сприяють встановленню закономірностей між будовою та біологічною активністю відповідних похідних 1,2,4-тріазолу, а це у свою чергу позитивно впливає на максимально швидке виявлення найбільш перспективних класів сполук. Однак, незважаючи на величезну кількість публікацій, що присвячені вивченню біологічних властивостей похідних 1,2,4-тріазолу із залишками «фрагмента» фурану, відсутня систематизація результатів подібних досліджень. На сегодня известно, что гетероциклическая система 1,2,4-триазола является перспективной для создания ряда новых биологически активных молекул. В практику современной медицины, фармации и ветеринарии вошла целая серия лекарственных средств, действующим веществом которых являются производные 1,2,4-триазола (флуконазол, рибавирин, авесстим, трифузол и другие). Особого внимания на пути создания потенциальных лекарств заслуживает возможность совмещения фрагмента 1,2,4-триазола, «ядра» фурана и других функциональных заместителей-фармакофоров. Специализированные литературные источники свидетельствуют о различных видах фармакологической активности соединений, образованных подобным «симбиозом». Дальнейшие химические превращения подобных структур способствуют установлению закономерностей между строением и биологической активностью соответствующих производных 1,2,4-триазола, а это в свою очередь положительно влияет на максимально быстрое выявление наиболее перспективных классов соединений. Однако, несмотря на огромное количество публикаций, посвящённых изучению биологических свойств производных 1,2,4-триазола с остатками «фрагмента» фурана, отсутствует систематизация результатов подобных исследований. Aim. To study biological properties of the compounds formed by the combination of the 1,2,4-triazoles, furans and other functional substitutes.Methods and results. It is known that 1,2,4-triazole heterocyclic system is promising for creation of new biologically active molecules. The entire series of drugs, the active ingredient of which is a derivative of the 1,2,4-triazole (ﬂ uconazole, ribavirin, avesstim, trifuzol and others) has entered in the practice of modern medicine, pharmacy and veterinary medicine. Special attention to the creation of potential drugs deserves the opportunity of combining fragments of 1,2,4-triazole, the «nucleus» of furan and other substitutes. Literary sources show different types of pharmacological activity of the compounds formed by such «symbiosis». Subsequent chemical transformations of these structures contribute to the establishment of consistent pattern between the structure and biological activity of the corresponding 1,2,4-triazole derivatives, and this in turn has positive effect on the most rapid identiﬁ cation of the most promising classes of compounds.Conclusion. Despite the huge number of publications devoted to the study of the biological properties of the 1,2,4-triazole derivatives with furan fragment, there is no systematization of the results of these research.
Биологические свойства соединений, образованных сочетанием 1,2,4-триазола, фурана и других функциональных заместителей
Biological properties of the compounds formed by the combination of the 1,2,4-triazoles, furans and other functional substitutes
Keywords: фуранпохідні 1,2,4-тріазол-3-тіону; перетворення; біологічна активність; хімічні властивості; фуранпроизводные 1,2,4-триазол-3-тиона; преобразование; биологическая активность; химические свойства; Furan Derivatives Of The 1,2,4-Triazole-3-thione; Transformation; Biological Activity; Chemical Properties