Експресія гену NFATC1 у дітей з двостулковим аортальним клапаном серця залежно від наявності клапанного фіброзу - Каменщик, Андрій Володимирович; Каменщик, А. В.; Kamenshchyk, A. (My University, 2019)
Двостулковий аортальний клапан (ДАК) є частою вродженою вадою серця, що призводить до розвитку серйозних серцевих ускладнень. Є відомості про протективну роль клітин імунної системи при розвитку фібротичних процесів у міокарді. Гени сімейства нуклеарного фактора активованих Т-клітин (NFATC), регулюючи транскрипційні реакції шляхом активації Ca-залежного шляху кальциневрину, беруть участь як у вальвулогенезі, так і в імунній відповіді. Мета – визначення величини відносної нормалізованої експресії NFATC1, параметрів клітинного імунітету, рівнів сироваткового кальцію при фіброзі стулок аортального клапана у дітей з ДАК та виявлення взаємозв’язків між зазначеними показниками. Матеріал і методи. У 40 дітей з ДАК, у 18 з яких мав місце фіброз стулок клапана аорти, визначені параметри кровотоку на клапані, діаметр кореня аорти (Ао) і товщина задньої стінки лівого шлуночка (ЗСЛШ) й міжшлуночкової перегородки (МШП), рівень експресії NFATC1 (expNFATC1) методом екстракції РНК, абсолютний та відносний вміст CD95+ апоптоз регулюючої і CD25+ – активованих інтерлейкін-2 рецепторнесучої субпопуляції лімфоцитів методом моноклональних антитіл, а також сироваткового кальцію (Ca). Результати.У дітей з ДАК при наявності фіброзу стулок клапана встановлено достовірне підвищення expNFATC1, збільшення Ао, Ca, абсолютного вмісту CD25+, зменшення абсолютного і відносного вмісту CD95+ субпопопуляцій лімфоцитів. Встановлено прямі кореляції між expNFATC1 і Ca, абсолютними значеннями CD25+ і CD95+ Т-клітин, що свідчило про важливу діагностичну роль expNFATC1 при розвитку фіброзу клапана у цієї категорії пацієнтів. Двухстворчатый аортальный клапан (ДАК) является частым врожденным пороком сердца, приводящим к развитию серьезных сердечных осложнений. Имеются сведения о протективной роли клеток иммунной системы при развитии фибротических процессов в миокарде. Гены семейства нуклеарного фактора активированных Т-клеток (NFATC), регулируя транскрипционные реакции путем активации Ca-зависимого пути кальциневрина, участвуют как в вальвулогенезе, так и в иммунном ответе. Цель – определение величины относительной нормализованной экспрессии NFATC1, параметров клеточного иммунитета, уровней сывороточного кальция при фиброзе створок аортального клапана у детей с ДАК и выявление взаимосвязей между указанными показателями. Материал и методы. У 40 детей с ДАК, у 18 из которых имел место фиброз створок клапана аорты, определены параметры кровотока на клапане, диаметр корня аорты (Ао) и толщина задней стенки левого желудочка (ЗСЛЖ) и межжелудочковой перегородки (МЖП), уровень экспрессии NFATC1 (expNFATC1) методом экстракции РНК, абсолютное и относительное содержание CD95+ апоптозрегулирующей и CD25+-активированных интерлейкин-2 рецепторонесущей субпопуляции лимфоцитов методом моноклональных антител, а также сывороточного кальция (Ca). Результаты. У детей с ДАК при наличии фиброза створок клапана установлено достоверное повышение expNFATC1, увеличение Ао, Ca, абсолютного содержания CD25+, уменьшение абсолютного и относительного содержания CD95+ субпопопуляций лимфоцитов. Установлены прямые корреляции между expNFATC1 и Ca, абсолютными значениями CD25+ и CD95+ Т-клеток, что свидетельствует о важной диагностической роли expNFATC1 при развитии фиброза клапана у этой категории пациентов. Bicuspid aortic valve (BAV) is a common congenital heart disease leading to development of the serious heart complications. There is information about the protective role of immune system cells in development of myocardial fibrotic processes. The genes of the nuclear factor activated T-cells family (NFATC) regulating transcriptional reactions by activating the Ca-dependent calcineurin pathway and involves in both valvulogenesis and the immune response. Material and Methods. In 40 children with BAV 18 of whom had fibrosis of the aortic valve leaflets, the parameters of blood flow on the valve, the diameter of the aortic root (Ao), the ventricular septum depth (VSd) and the left ventricle posterior wall depth (LVPWd), NFATC1 expression level (expNFATC1) by RNA extraction, the absolute and relative values of CD95+ apoptosis regulatory and CD25+ activated interleukin-2 receptor-bearing subpopulation of lymphocytes by monoclonal antibodies as well as serum calcium level (Ca) were detected. Results. In children with BAV in valve leaflets fibrosis existence there are significant increase in expNFATC1, an increase in Ao, Ca, absolute CD25+ values, and decrease in the absolute and relative values of CD95+ lymphocyte subpopulations were found. Direct correlations were established between expNFATC1 and Ca, the absolute values of CD25+ and CD95+ T cells that is indicating an important diagnostic role of expNFATC1 in the development of valve fibrosis in this category of patients.
Экспрессия гена NFATC1 у детей с двустворчатым аортальным клапаном сердца в зависимости от наличия клапанного фиброза
NFATC1 gene expression in children with bicuspid aortic valve of the heart in dependence on valvular fibrosis existence
Keywords: двостулковий аортальний клапан; діти; фіброз стулок; експресія гену NFATC1; кальцій; клітинний імунітет; двухстворчатый аортальный клапан; дети; фиброз створок; экпрессия гена NFATC1; кальций; клеточный иммунитет; bicuspid aortic valve; children; leaflets fibrosis; NFATC1 gene expression; calcium; cellular immunity