Морфофункціональні особливості лімфоїдних структур різних відділів товстої кишки людини в онтогенезі - Федосєєва, Ольга Віталіївна; Fedoseeva, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Дисертація присвячена вивченню морфофункціональних закономірностей лімфоїдних утворень різних відділів товстої кишки людини в різні періоди онтогенезу. Вперше встановлено закономірності розвитку становлення, а також інволюції лімфоїдних утворень різних відділів товстої кишки людини в пре- та постнатальному онтогенезі. Розроблено морфофункціональні критерії структурних компонентів лімфоїдних утворень різних відділів товстої кишки людини. За допомогою макро, мікроскопічних, гістологічних, імуногістохімічних методів дослідження встановлені закономірності змін кількості, розмірів, форми, зональності, розподілення PNA+, SBA+, CD3+, CD20+ лімфоцитів та клітинного складу лімфоепітеліальних та периваскулярних вузликів різних відділів товстої кишки людини. Встановлено міжтканинні зв`язки лімфоїдних утворень товстої кишки, поглиблене вивчення яких відкриває нові напрями в розвитку фундаментальних досліджень в онтогенезі місцевого імунного захисту товстої кишки людини. Високий ступінь експресії маркерів СD 34 в пренатальному та постнатальному онтогенезі до I зрілого віку в лімфоїдних утвореннях різних відділів товстої кишки людини свідчить про розвиток системи мікроциркуляції лімфоїдних утворень товстої кишки. Dissertation is devoted the study of morphofunctional features of lymphoid structures of different departments of human colon in different periods of ontogenesis. For the first time was formulated conception of development of lymphoid structures of colon, which are characterized the intensive flow of important morphogenic processes in ontogenesis. The morphofunctional indexes of lymphoid structures of human colon are set in an age-dependent aspect. The morphofunctional criterions of structural components of lymphoid formations of different departments of human colon are developed. With a help of macro-, microscopic, histological, immunohistochemical methods of research conformity to appropriateness of dynamics of amount is set, sizes, form, zonality, distributing of PNA+, SBA+, CD3+, CD20+ of lymphocytes and cellular composition of lymphoepithelial and perivascular nodules of different departments of human colon. Set intertissue connections of lymphoid formations of colon, the deep study of which opens new directions in development of fundamental researches in ontogenesis of local immune defence of human colon. The high degree of expression of markers of CD 34 in prenatal and postnatal ontogenesis in lymphoid formations of different departments of human colon testifies to the different degree of development of the system of microcirculation of lymphoid formations of colon.
Morphofunctional features of lymphoid structures of different departments of human colon in ontogenesis
Keywords: товста кишка; онтогенез; лімфоїдні утворення; імунний статус; colon; ontogenesis; lymphoid formations; immune status