Дослідження органопротекторної дії екстракту листя артишоку - Горчакова, Н. О.; Поготова, Г. А.; Бєленічев, Ігор Федорович; Чекман, І. С. (НФаУ, 2016)
До лікарських засобів, що використовують для лікування захворювань печінки, належать препарати як рослинного, так і синтетичного похоження.Згідно з сучасними принципами комплексної фармакотерапії, захист печінки повинен включати також органопротекторну дію стосовно інших систем і органів. Ці препарати належать до метаболітотропних антиоксидантів та антигіпоксантів і можуть впливати на інші ланки метаболізму. Екстракт листя артишоку чинить гепатопротекторну дію за рахунок наявності в препараті фенолокислот, флавоноїдів, сесквітерпенлактону. У нього також визначені гіполіпідемічна, діуретична, коронаророзширювальна дія. Метою дослідження було встановлення впливу екстракту листя артишоку на показники прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу та енергетичного обміну печінки і міокарду в умовах дихлоретанового гепатиту та гострої алкогольної інтоксикації.