Розробка складу і технології емульгелю для лікування андрогенної алопеції - Ярема, І. О.; Yarema, I. O. (Запорізький державний медичний університет, Івано-Франківський національний медичний університет, 2021)
Дисертаційна робота присвячена теоретичному й експериментальному обґрунтуванню складу і технології лікарського косметичного засобу з фітосубстанціями, призначеного для застосування у трихології, а саме – для профілактики та лікування андрогенної алопеції. Розроблено лікарський косметичний засіб у формі емульгелю з пальми сабаль екстрактом сухим і софори японської настойкою. Проведено аналіз літературних джерел і узагальнено дані стосовно етіології та патогенезу АА, з’ясовано основні відмінності клінічних проявів АА у чоловіків і жінок. На підставі даних літературного пошуку проаналізовано основні методи діагностування, лікування та профілактики АА як поліетіологічного захворювання. Опрацювавши результати наукових досліджень, виокремлено основні провокуючі фактори виникнення АА, зокрема у чоловіків: спадкова схильність, підвищена чутливість волосяних фолікулів до чоловічих статевих гормонів і їх метаболітів, збільшення кількості андрогенчутливих рецепторів, порушення обміну 5α-редуктази – фермента, який викликає перетворення тестостерону в більш активний метаболіт – дигідротестостерон. Ключовими тригерами розвитку АА у жінок є гіперандрогенія, зумовлена первинною і вторинною андрогенізацією центрального, яйникового та надниркового походження, спадковість і вік. За результататами літературного пошуку з’ясовано, що на початкових етапах розвитку АА рекомендовано застосовувати препарати з антиандрогенною дією (інгібітори 5α-редуктази, гормональні контрацептиви, антиандрогени стероїдного і нестероїдного походження) і стимулятори росту волосся (засоби безпосереднього впливу на шкірний кровообіг, периферичні вазодилататори, препарати, що посилюють трофіку тканин, стимулятори проліферації кератиноцитів тощо). Установлено, що застосування активних фармацевтичних інгредієнтів синтетичного походження, до яких належать міноксидил і фінастерид, попри доведену ефективність у лікуванні АА на початковій та прогресуючій стадіях, володіють великою кількістю місцевих і системних побічних ефектів. Альтернативою синтетичним активним фармацевтичним інгредієнтам є лікарські засоби рослинного походження з високим умістом фітостеролів. Дія фітостеролів спрямована на блокування андрогенчутливих рецепторів і зниження активності 5α-редуктази. Сировиною, що в значній кількості вміщує фітостероли є пальми Сабаль плоди. З’ясовано, що у складі комплексної терапії АА застосовують лікарську рослину сировину з високим умістом флавоноїдів (рутин, кверцетин, гесперидин та ін.). Зазначені біологічно активні речовини володіють капілярозміцнювальною, венотонічною, регенерувальною активністю. На підставі результатів аналізу наукових публікацій і експериментальних досліджень обґрунтовано перспективність розробки лікарського косметичного засобу проти АА у формі емульгелю. Сформовано й обґрунтовано загальну методологічну концепцію фармацевтичної розробки лікарського косметичного засобу з ПСЕС і СЯН у формі емульгелю фолікулостимулювальної, венотонічної та мембранопротекторної дії, для нашкірного застосування проти АА. Проведено структурний аналіз вітчизняного фармацевтичного ринку лікарських препаратів для профілактики і лікування АА. Встановлено, що опрацьовані лікарські препарати за АТС-класифікацією належали до 4-х груп, до того ж, переважала група «D11AX01 Інші дерматологічні препарати». З’ясовано, що левова частка (94,1 %) вітчизняного фармацевтичного ринку належала лікарським препаратам закордонного виробництва, лідерські позиції з часткою 47,1 % зайняла Німеччина. The dissertation work is devoted to theoretical and experimental substantiation of structure and technology of medicinal cosmetic remedy (MCR) with active pharmaceutical ingredients of plant origin, intended for use in trichology, namely for the prevention and treatment of androgenic alopecia (AA). It was developed MCR in the form of an emulgel with the Serenoa repens dry extract (SRDE) and Sophora japonica tincture (SJT). An analysis of the literature and summarized data on the etiology and pathogenesis of AA were done, the main differences between the clinical manifestations of AA in men and women were clarified. Based on the data of the literature search, the main methods of diagnosis, treatment and prevention of AA as a polyetiological disease were analyzed. After studying the results of scientific research, the main provoking factors of AA were outlined, in particular in men: hereditary predisposition, hypersensitivity of hair follicles to male sex hormones and their metabolites, an increase in the number of androgen-sensitive receptors, metabolic disorders 5α-reductase – an enzyme that causes the conversion of testosterone into a more active metabolite – dihydrotestosterone. The key triggers for the development of AA in women are hyperandrogenism caused by primary and secondary androgenization of central, ovarian and adrenal origin, heredity and age. According to the results of the literature search, it was found that in the initial stages of AA development it is recommended to use drugs with antiandrogenic action (5α-reductase inhibitors, hormonal contraceptives, antiandrogens of steroidal and nonsteroidal origin) and hair growth stimulants (drugs of direct effect on skin circulation, peripheral vasodilators, drugs that increase tissue trophism, stimulators of keratinocyte proliferation, etc.). It has been found that the use of active pharmaceutical ingredients of synthetic origin, which include minoxidil and finasteride, despite proven efficacy in the treatment of AA in the initial and progressive stages, have a large number of local and systemic side effects. An alternative to the synthetic active pharmaceutical ingredients is MCR of plant origin with a high content of phytosterols. The action of phytosterols is aimed at blocking androgen-sensitive receptors and reducing the activity of 5α-reductase. The raw material that contains a significant amount of phytosterols is the fruit of the Serenoa repens. It was found that in the complex therapy of AA the medicinal plant raw materials with a high content of flavonoids (rutin, quercetin, hesperidin, etc.) are used. These biologically active substances have capillary-strengthening, venotonic, reparative, antioxidant, antibacterial and anti-inflammatory activity. The domestic pharmaceutical market of drugs for the AA treatment and prevention was analysed. It was established that the treated drugs according to the ATC classification belonged to 4 groups. The group «D11AX01 Other dermatological drugs» was prevailed. It was found that the lion's share (94.1 %) of domestic pharmaceutical market belonged to foreign drugs, the leading position with a share of 47.1 % was taken by Germany.
Development of emulgel composition and technology for the androgenic alopecia treatment
Keywords: трихологія; андрогенна алопеція; технологія; лікарські косметичні засоби; емульгель; активні фармацевтичні інгредієнти; пальми Сабаль екстракт сухий; софори японської настойка; trichology; androgenic alopecia; technology; medical cosmetic remedies; emulgel; active pharmaceutical ingredients; Serenoa repens dry extract; Sophora japonica tincture