Изменение коэффициента эластичности стенки общей сонной артерии как предиктор неблагоприятных кардиоваскулярных событий у пациентов с гипертонической болезнью после перенесенного мозгового ишемического полушарного инсульта. Результаты одногодичного наблюдения - Лисовая, О. А.; Лісова, Оксана Олександрівна; Lisovaya, O. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Изучена взаимосвязь между показателями эластичности сосудистой стенки и риском наступления повторных коронарных и церебральных ишемических событий у больных артериальной гипертензией III стадии, перенесших ишемический инсульт. В исследование приняли участие 102 пациента с гипертонической болезнью III стадии легкой и умеренной степени тяжести через 3 недели после перенесенного мозгового ишемического инсульта. Период наблюдения составил 12 месяцев с трехмесячными интервалами. По результатам исследования сделан вывод, что снижение коэффициента эластичности общей сонной артерии является независимым предиктором возникновения любых кардиоваскулярных исходов, включая атеротромботические, на протяжении как минимум 1 года после серьезного мозгового ишемического события. Вивчено взаємозв’язок між показниками еластичності судинної стінки і ризиком виникнення повторних коронарних і церебральних ішемічних подій у хворих на артеріальну гіпертензію III стадії, які перенесли ішемічний інсульт. У дослідженні взяли участь 102 пацієнти з гіпертонічною хворобою III стадії легкого та помірного ступеня тяжкості через 3 тижні після перенесеного мозкового ішемічного інсульту. Період спостереження становив 12 місяців із тримісячними інтервалами. У результаті дослідження зроблено висновок, що зниження коефіцієнта еластичності загальної сонної артерії є незалежним предиктором виникнення будь-яких кардіоваскулярних фіналів, включаючи атеротромботичні, протягом як мінімум 1 року після виникнення мозкової ішемічної події. The relationship between carotid artery elastic properties and risk of recurrent coronary and cerebral ischemic events in III grade arterial hypertension patients after ischemic stroke was evaluated. 102 mild-to-moderate arterial hypertension patients were enrolled to the scrutiny in 3 weeks after ischemic stroke and then they had been being studied prospectively for 12 months period regarding survival rate and unfavorable clinical outcomes. In conclusion, we suggested that decreased distensibility coeffi cient less than 27.05 kPa strongly predicts the risk for cumulative clinical cardiovascular events in arterial hypertensive patients after ischemic stroke.
Зміна коефіцієнтa еластичності стінки загальної сонної артерії як предиктор несприятливих кардіоваскулярних подій у пацієнтів із гіпертонічною хворобою після перенесеного мозкового ішемічного півкульового інсульту. Результати однорічного спостереження
Change of the elasticity factor of common carotid artery walls as a predictor of unfavourable cardiovascular events in hypertensive patients after ischemic hemispheric stroke. Results of one year observation
Keywords: гипертоническая болезнь III стадии; общая сонная артерия; коэффициент эластичности; васкулярное ремоделирование; ишемический инсульт; клинические исходы; прогноз; гіпертонічна хвороба III стадії; загальна сонна артерія; коефіцієнт еластичності; васкулярне ремоделювання; ішемічний інсульт; клінічні наслідки; arterial hypertension III grade; common carotid artery; distensibility coeffi cient; vascular remodeling; ischemic stroke; clinical outcomes; prognosis