Порівняння впливу високої грудної епідуральної блокади та центральної аналгезії на гемодинаміку при операціях аорто-коронарного шунтування зі штучним кровообігом - Собокарь, В. О.; Гриценко, Сергій Миколайович; Потапенко, М. С.; Собокарь, В. А.; Гриценко, С. Н.; Sobokar, V. A.; Gritsenko, S. N.; Potapenko, M. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Незважаючи на певні переваги, використання високої грудної епідуральної блокади (ВГЕБ) при кардіохірургічних операціях може стримуватись побоюванням її негативних гемодинамічних ефектів. З метою порівняння гемодинамічних ефектів ВГЕБ і центральної аналгезії (ЦА) при операціях аорто-коронарного шунтування зі штучним кровообігом 132 пацієнти поділили на дві групи: основну (n=85), де виконали ВГЕБ, і конторольну (n=47), де здійснили ЦА. За даними інтраопераційного моніторингу і транс-стравохідного ультразвукового обстеження серця визначали серцевий індекс (СІ), ударний індекс (УІ), фракцію викиду (ФВ) та індекс загального периферичного судинного опору (ІЗПСО). Встановили, що після індукції та стернотомії пацієнти основної групи мали більшу ФВ 57 (53;65)% vs 54±7% (p=0,013) і 55±8 vs 52 ± 9%, (p=0,031) відповідно. Після стернотомії СІ, УІ основної групи також були вищими: СІ – 2,42 (2,0;3,1) vs 2,23±0,63 л•хв -1 •м -2 (p=0,041), УІ – 43 (34;46) vs 37±10 мл•м -2 (р=0,014). Це свідчить, що ВГЕБ має переваги над ЦА за впливом на центральну гемодинаміку. Незважаючи на певні переваги, використання високої грудної епідуральної блокади (ВГЕБ) при кардіохірургічних операціях може стримуватись побоюванням її негативних гемодинамічних ефектів. З метою порівняння гемодинамічних ефектів ВГЕБ і центральної аналгезії (ЦА) при операціях аорто-коронарного шунтування зі штучним кровообігом 132 пацієнти поділили на дві групи: основну (n=85), де виконали ВГЕБ, і конторольну (n=47), де здійснили ЦА. За даними інтраопераційного моніторингу і транс-стравохідного ультразвукового обстеження серця визначали серцевий індекс (СІ), ударний індекс (УІ), фракцію викиду (ФВ) та індекс загального периферичного судинного опору (ІЗПСО). Встановили, що після індукції та стернотомії пацієнти основної групи мали більшу ФВ 57 (53;65)% vs 54±7% (p=0,013) і 55±8 vs 52 ± 9%, (p=0,031) відповідно. Після стернотомії СІ, УІ основної групи також були вищими: СІ – 2,42 (2,0;3,1) vs 2,23±0,63 л•хв -1 •м -2 (p=0,041), УІ – 43 (34;46) vs 37±10 мл•м -2 (р=0,014). Це свідчить, що ВГЕБ має переваги над ЦА за впливом на центральну гемодинаміку. Objective. Despite some advantages, the use of high thoracic epidural anesthesia (HTEA) during cardiac operations may be discouraged by fear of adverse hemodynamic effects. Aim. To compare the hemodynamic effects of HTEA and central analgesia (CA) during on-bypass CABG. Methods. 132 patients were assigned into two groups – study group (n=85), where the surgery was carried out under HTEA and control group (n=47) – where the surgery was carried out under CA. Data of the intraoperative monitoring and trans-oesophageal cardiac ultrasound – cardiac index (CI), stroke index (SI), ejection fraction (EF) and index of systemic vascular resistance (ISVR) were obtained. Results. After induction and sternotomy patients in the study group had higher EF – 57(53, 65)% vs 54±7% (p=0,013) and 55±8 vs 52±9%, (p=0,031). After sternotomy CI and SI in the study group were also higher, respectively 2,42 (2,0;3,1) vs 2,23±0,63 l • min-1 • m-2, (p = 0,041) and 43 (34;46) vs 37±10 ml • m-2 (p=0.014). Conclusion. We concluded that HTEA has advantages over CA by its infl uence on hemodynamics.
Сравнение влияния высокой грудной эпидуральной блокады и центральной анальгезии на гемодинамику при операциях аорто-коронарного шунтирования с искусственным кровообращением
Comparison of infl uence of high thoracic epidural anesthesia and central analgesia on hemodynamic during on-bypass coronary artery bypass grafting
Keywords: епідуральна анестезія; аналгезія; центральна гемодинаміка; эпидуральная анестезия; анальгезия; центральная гемодинамика; Epidural Anesthesia; Analgesia; Hemodynamics