Особливості діастолічної функції лівого шлуночка у хворих на негоспітальну пневмонію - Сиволап, Віталій Вікторович; Курілець, Лілія Олегівна; Сыволап, В. В.; Курилец, Л. О.; Syvolap, V. V.; Kurilets, L. O. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Наведено дані щодо змін діастолічного наповнення лівого шлуночка у хворих на негоспітальну пневмонію. Доведено, що у таких пацієнтів відбуваються позитивні зміни діастолічного наповнення лівого шлуночка: збільшується внесок раннього наповнення лівого шлуночка, зменшується розмір лівого передсердя у систолу, знижується діастолічне внутрішньоміокардіальне напруження, тиск заклинювання легеневих капілярів і середній тиск у легеневій артерії. У хворих на пневмонію залишається незмінною фракція викиду лівого шлуночка, а також збільшується систолічна функція правого шлуночка. Приведены данные об изменениях диастолического наполнения левого желудочка у больных негоспитальной пневмонией. Доказано, что у таких больных происходят позитивные изменения диастолического наполнения левого желудочка: растет вклад раннего наполнения левого желудочка, уменьшается размер левого предсердия в систолу, снижается диастолическое внутримиокардиальное напряжение, давление заклинивания легочных капилляров и среднее давление в легочной артерии. У больных пневмонией остается неизменной фракция выброса левого желудочка, а также увеличивается систолическая функция правого желудочка. The article presents data on changes in left ventricular diastolic fi lling in patients with community acquired pneumonia. It is proved that such patients have positive changes in diastolic left ventricular fi lling: increased contribution of early ventricular fi lling, reduced size of the left atrium in systole, diastolic myocardial tension, reduced pulmonary capillary wedge pressure and mean pulmonar artery pressure. In patients with pneumonia remains unchanged LV ejection fraction and increased systolic function of the right ventricle.
Особенности диастолической функции левого желудочка у больных негоспитальной пневмонией
Features of the left ventricle diastolic function in patients with community acquired pneumonia
Keywords: негоспітальна пневмонія; діастолічна функція; лівий шлуночок; негоспитальная пневмония; диастолическая функция; левый желудочек; community-acquired pneumonia; diastolic function; left ventricle