Структурно-функціональні зміни серця при хронічній серцевій недостатності зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка на тлі зайвої ваги залежно від наявності та форми фібриляції передсердь - Бідзіля, Петро Петрович; Каджарян, Віталій Георгійович; Bidzilya, P. P.; Kadzharian, V. Н.; Бидзиля, П. П.; Каджарян, В. Г. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета роботи – дослідити особливості структурно-функціональних змін серця у хворих на хронічну серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка (ХСН зі зб. ФВ ЛШ) на тлі зайвої ваги, враховуючи наявність і форму фібриляції передсердь (ФП). Матеріали та методи. Обстежили 248 осіб із ХСН зі зб. ФВ ЛШ на тлі зайвої ваги, середній вік становив 65,0 ± 11,0 року, 146 (58,9 %) жінок і 102 (41,1 %) чоловіки. У першу групу включили 181 хворого без супутньої ФП, середній вік 64,0 ± 11,0 року, 110 (60,8 %) жінок і 71 (39,2 %) чоловік; у другу групу – 67 пацієнтів із ФП, середній вік 67,9 ± 11,3 року, 36 (53,7 %) жінок і 31 (46,3 %) чоловік. Обстежених із ФП додатково поділили на підгрупи: 7 пацієнтів із пароксизмальною ФП, середній вік 6,7 ± 10,4 року, 3 (42,9 %) жінки і 4 (57,1 %) чоловіки; 12 хворих із персистуючою ФП, середній вік 70,8 ± 10,3 року, 10 (83,3 %) жінок і 2 (16,7 %) чоловіки; 48 осіб із постійною ФП, середній вік 67,3 ± 11,7 року, 23 (47,9 %) жінки і 25 (52,1 %) чоловіків. Результати. У хворих із супутньою ФП визначили вірогідно більші діаметр аорти (на 3,0 %), ліве передсердя в систолу (ЛПс) (на 14,5 %), праве передсердя (ПП) (на 8,3 %), кінцево-діастолічний розмір ЛШ (КДР ЛШ) (на 7,1 %), кінцево-систолічний розмір ЛШ (КСР ЛШ) (на 10,6 %), правий шлуночок (ПШ) (на 13,1 %), середній тиск легеневої артерії (на 20,0 %) та поширеність ексцентричної гіпертрофії ЛШ (на 21,0 %; p ˂ 0,001). Але меншими були відносна товщина ЛШ (ВТС ЛШ) (на 6,3 %), ФВ ЛШ (на 3,4 %) та частота концентричної гіпертрофії ЛШ (на 19,1 %; p ˂ 0,001). При постійній формі ФП порівняно з пароксизмальною визначили вірогідно більші ЛПс (на 10,6 %), ПП (10,9 %), масу міокарда ЛШ (ММ ЛШ) (на 18,1 %) та індекс ММ ЛШ (на 21,1 %), а на відміну від персистуючої ФП вірогідно переважали ЛПс (на 9,8 %), ПП (11,4 %), КДР ЛШ (на 15,6 %), КСР ЛШ (на 15,8 %), ПШ (на 27,9 %), ММ ЛШ (на 29,8 %), ІММ ЛШ (на 14,9 %), але меншою була ВТС ЛШ (на 12,8 %). Висновки. У хворих на ХСН зі зб. ФВ ЛШ на тлі зайвої ваги супутня ФП асоціюється з більшою дилатацією порожнин серця, поширенням ексцентричної гіпертрофії, зниженням скоротливої здатності ЛШ та легеневою гіпертензією. Постійна ФП порівняно з іншими формами характеризується складнішими структурно-функціональними змінами серця, максимальними проявами дилатації та гіпертрофії ЛШ. The aim. To examine the features of structural and functional changes of the heart in patients with chronic heart failure with preserved left ventricular ejection fraction (CHF pr EF) with excess body weight depending on the presence and form of atrial fibrillation (AF). Materials and methods. The study involved 248 patients with CHF pr EF and excess body weight, the mean age was 65.0 ± 11.0 years, 146 females (58.9 %) and 102 males (41.1 %). The first group included 181 patients without concomitant AF, the mean age was 64.0 ± 11.0 years, 110 females (60.8 %) and 71 males (39.2 %); the second group included 67 patients with AF, the mean age was 67.9 ± 11.3 years, 36 females (53.7 %) and 31 males (46.3 %). Subjects with AF were further divided into subgroups: 7 patients with paroxysmal AF, the mean age – 6.7 ± 10.4 years, 3 females (42.9 %) and 4 males (57.1 %), 12 patients with persistent AF, the mean age – 70.8 ± 10.3 years, 10 females (83.3 %) and 2 males (16.7 %); 48 patients with permanent AF, the mean age – 67.3 ± 11.7 years, 23 females (47.9 %) and 25 males (52.1 %). Results. Patients with concomitant AF had a significantly larger aorta diameter (by 3.0 %), systolic left atrium size (LAs) (by 14.5 %), right atrium size (RA) (by 8.3 %), left ventricle end-diastolic size (LVEDS) (by 7.1 %), left ventricle end-systolic size (LVESS) (by 10.6 %), right ventricle size (RV) (by 13,1 %), mean pulmonary artery pressure (by 20.0 %) and the prevalence of LV eccentric hypertrophy (by 21.0 %; P ˂ 0.001). At the same time, LV wall relative thickness (LV RT) was lower by 6.3 %, LV EF – by 3.4 % and the frequency of LV concentric hypertrophy – by 19.1 % (P ˂ 0.001). In permanent form of AF compared to paroxysmal one, significantly larger LAs (by 10.6 %), RA (by 10.9 %), LV myocardial mass (LV MM) (by 18.1 %) and LV MM index (by 21.1 %) were determined and in contrast to persistent AF, LAs (by 9.8 %), RA (by 11.4 %), LVEDS (by 15.6 %), LVESS (by 15.8 %), RV (by 27, 9 %), LV MM (by 29.8 %), LV MMI (by 14.9 %) were predominant, at the same, LVRT was 12.8 % less. Conclusions. In patients with CHF pr EF and excess body weight, concomitant AF is associated with greater dilatation of the heart cavities, eccentric hypertrophy predominance, decreased LV contractility and pulmonary hypertension. Compared to other forms, permanent AF is characterized by severe structural and functional changes in the heart, maximal manifestations of LV dilatation and hypertrophy. Цель работы – исследовать особенности структурно-функциональных изменений сердца у больных хронической сердечной недостаточностью с сохранённой фракцией выброса левого желудочка (ХСН с сохр. ФВ ЛЖ) на фоне лишнего веса с учётом наличия и формы фибрилляции предсердий (ФП). Материалы и методы. Обследовали 248 пациентов с ХСН с сохр. ФВ ЛЖ и лишним весом, средний возраст 65,0 ± 11,0 года, 146 (58,9 %) женщин и 102 (41,1 %) мужчины. В первую группу включили 181 больного без сопутствующей ФП, средний возраст 64,0 ± 11,0 года, 110 (60,8 %) женщин и 71 (39,2 %) мужчина; вторую группу составили 67 пациентов с ФП, средний возраст 67,9 ± 11,3 года, 36 (53,7 %) женщин и 31 (46,3 %) мужчина. Обследованных с ФП дополнительно поделили на подгруппы: 7 пациентов с пароксизмальной ФП, средний возраст 66,7 ± 10,4 года, 3 (42,9 %) женщины и 4 (57,1 %) мужчины, 12 больных с персистирующей ФП, средний возраст 70,8 ± 10,3 года, 10 (83,3 %) женщин и 2 (16,7 %) мужчины; 48 пациентов с постоянной ФП, средний возраст 67,3 ± 11,7 года, 23 (47,9 %) женщины и 25 (52,1 %) мужчин. Результаты. У больных с сопутствующей ФП достоверно большими были диаметр аорты (на 3,0 %), левое предсердие в систолу (ЛПс) (на 14,5 %), правое предсердие (ПП) (на 8,3 %), конечно-диастолический размер ЛЖ (КДР ЛЖ) (на 7,1 %), конечно-систолический размер ЛЖ (КСР ЛЖ) (на 10,6 %), правый желудочек (ПЖ) (на 13,1 %), среднее давление лёгочной артерии (на 20,0 %) и распространенность эксцентрической гипертрофии ЛЖ (на 21,0 %; p ˂ 0,001). Но меньшими были относительная толщина ЛЖ (ОТС ЛЖ) (на 6,3 %), ФВ ЛЖ (на 3,4 %) и частота концентрической гипертрофии ЛЖ (на 19,1 %; p ˂ 0,001). При постоянной ФП по сравнению с пароксизмальной установлены достоверно большие ЛПс (на 10,6 %), ПП (10,9 %), масса миокарда ЛЖ (ММ ЛЖ) (на 18,1 %) и индекс ММ ЛЖ (на 21,1 %), а в отличии от персистирующей ФП преобладали диаметр ЛПс (на 9,8 %), ПП (11,4 %), КДР ЛЖ (на 15,6 %), КСР ЛЖ (на 15,8 %), ПЖ (на 27,9 %), ММ ЛЖ (на 29,8 %), ИММ ЛЖ (на 14,9 %), но отмечена меньшая ОТС ЛЖ (на 12,8 %). Выводы. У больных ХСН с сохр. ФВ ЛЖ на фоне лишнего веса сопутствующая ФП ассоциируется с большей дилатацией полостей сердца, распространением эксцентрической гипертрофии, снижением сократительной способности ЛЖ и лёгочной гипертензией. Постоянная ФП по сравнению с другими формами характеризуется более тяжёлыми структурно-функциональными изменениями сердца, максимальными проявлениями дилатации и гипертрофии ЛЖ.
Structural and functional changes of the heart in chronic heart failure with preserved left ventricular ejection fraction with excess body weight depending on the presence and form of atrial fibrillation
Структурно-функциональные изменения сердца при хронической сердечной недостаточности с сохранённой фракцией выброса левого желудочка на фоне лишнего веса в зависимости от наличия и формы фибрилляции предсердий
Бідзіля П. П. - ORCID ID: 0000-0003-2451-317X
Keywords: ремоделювання серця; хронічна серцева недостатність; збережена фракція викиду; зайва вага; фібриляція передсердь; heart remodeling; chronic heart failure; preserved ejection fraction; excess body weight; atrial fibrillation; ремоделирование сердца; хроническая сердечная недостаточность; сохранённая фракция выброса; лишний вес; фибрилляция предсердий