Формування професійної компетенції студентів медичних спеціальностей у медичних вишах - Макарова, Марина Олександрівна; Лятуринська, Ольга Василівна; Спахі, Олег Володимирович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Метою медичної освіти нині є отримання студентами систематичних знань, умінь і навичок, поглядів і переконань у результаті навчального процессу. Контроль набуття практичних навичок на кафедрі дитячої хірургії здійснюється під час курації хворого. Захист встановленого студентом діагнозу сприяє підвищенню якості засвоєння практичних навичок, розвиває у майбутнього лікаря навички аналізу, практичного застосування та осмислення отриманих даних, а також вчить робити на їх основі самостійні висновки. Викладач повинен донести до свідомості студента залежність якості знань і умінь від його вмотивованості та особистого внеску в навчальний процес. Сучасні комп’ютерні технології дозволяють поглибити рівень теоретичної та практичної підготовки, швидше опанувати знання і закріпити отримані біля ліжка хворого дані. У навчальній роботі використовуємо відеотехніку, зокрема на кафедрі створено спеціальні відеофільми з різних тем дитячої хірургії. Під час занять для студентів організують показ відеофільмів з коментарями викладача та дискусією. Таке вивчення дитячої хірургії як клінічної дисципліни дозволить покращити рівень підготовки майбутніх дитячих хірургів. Целью медицинского образования на современном этапе является приобретение студентами системных знаний, умений и навыков, взглядов и убеждений в результате учебного процесса. Контроль усвоения практических навыков на кафедре детской хирургии проводится во время курации больного. Защита установленного студентом диагноза способствует повышению качества усвоения практических навыков, развивает у будущего врача навыки анализа и практического использования и осмысления полученных данных, а также учит делать на их основе самостоятельные выводы. Преподаватель должен донести до сознания студента зависимость качества знаний и умений от его мотивации и личного вклада в учебный процесс. Современные компьютерные технологии позволяют углубить уровень теоретической и практической подготовки, быстрее овладеть знанием и закрепить полученные около кровати больного дан ные. В учебной работе используем видеотехнику, в частности, на кафедре созданы специальные видеофильмы на различные темы по детской хирургии. Во время занятий для студентов организуют показ видеофильмов с комментариями преподавателя и дискуссией. Такое изучение детской хирургии как клинической дисциплины позволит улучшить уровень подготовки будущих детских хирургов. At the present stage of development educational process is aimed at making students acquire systematic knowledge, skills, opinions and beliefs as a result of the teaching process. Adoption of practical knowledge at the pediatric surgery chair is monitored during patient's treatment. Defending the diagnosis made by the student promotes better quality of practical knowledge acquisition, develops in the future doctor a skill for analysis and practical usage and comprehension of the received data as well as teaches to draw independent conclusions on the basis of received data. The teacher should get it across to the students that the quality of knowledge and skills depend on student's motivation and personal contribution into learning process. Modern computer technologies give an opportunity to deepen the level of theoretical and practical education, receive knowledge faster and hence provide time to memorize the received data more carefully right by the patient’s bed. We included video equipment into our activity. The chair has created special videos on different aspects of paediatric surgery. During the classes students organize demonstration of the videos with a lecturer’s comments and group discussion. This approach towards studying paediatric surgery as a clinical subject will help enhance the level of education in future doctors – paediatric surgeons.
Keywords: педагогіка; медична освіта; мотивація навчання; педагогика; медицинское образование; мотивация обучения; pedagogics; medical education; motivation of training