Місце ендогенних антимікробних пептидів в патогенетичних механізмах розвитку пневмонії, викликаної Streptococcus pneumoniae, у дітей раннього віку - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Крайня, Ганна Вікторівна; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Крайняя, А. В.; Lezhenko, G.; Pashkova, O.; Kraynya, G. (Донецк : Заславский А. Ю., 2017)
Резюме. Проведено комплексне обстеження 30 дітей, хворих на позалікарняну пневмонію, віком від 2 місяців до 3 років, серед яких у 18 дітей захворювання було викликано Streptococcus pneumoniae, а в інших 12 пацієнтів — грамнегативною флорою. Всім дітям проводилася оцінка тяжкості стану за шкалою PRESS, за результатами якої встановлено, що перебіг пневмонії пневмококової етіології в більшості випадків був тяжким. Проведений аналіз показав, що розвиток пневмококової пневмонії у дітей на відміну від пневмоній, етіологічним чинником яких були грамнегативні патогени, відбувався на фоні зниження вмісту в сироватці крові метаболітів вітаміну D та активності антимікробних пептидів. В сироватці крові дітей з пневмококовою пневмонією встановлено зниження вмісту β1-дефензину в 2,6 раза, LL-37 — в 3,7 раза та hBPI — в 2,8 раза порівняно з контрольною групою (р < 0,05). Доведено, що недостатня активація антимікробних пептидів на фоні дефіциту метаболітів вітаміну D у дітей раннього віку, хворих на пневмонію, викликану Streptococcus pneumoniae, є однією з патогенетичних ланок, що призводить до тяжкого перебігу захворювання. Резюме. Проведено комплексное обследование 30 детей, больных внебольничной пневмонией, в возрасте от 2 месяцев до 3 лет, среди которых у 18 детей заболевание было вызвано Streptococcus pneumoniae, а у остальных 12 пациентов — грамотрицательной флорой. Всем детям проводилась оценка тяжести состояния по шкале PRESS, по результатам которой установлено, что пневмония пневмококковой этиологии в большинстве случаев характеризовалась тяжелым течением. Проведенный анализ показал, что развитие пневмококковой пневмонии у детей, в отличие от пневмоний, этиологическим фактором которых являлись грамотрицательные патогены, происходило на фоне снижения содержания в сыворотке крови метаболитов витамина D и активности антимикробных пептидов. В сыворотке крови детей с пневмококковой пневмонией установлено снижение содержания β1 -дефензина в 2,6 раза, LL-37 — в 3,7 раза и hBPI — в 2,8 раза по сравнению с контрольной группой (р < 0,05). Показано, что недостаточная активация антимикробных пептидов на фоне дефицита метаболитов витамина D у детей раннего возраста, больных пневмонией, вызванной Streptococcus pneumoniae, является одним из патогенетических звеньев, приводящих к тяжелому течению заболевания. A comprehensive survey was carried out in 30 children with community-acquired pneumonia aged 2 months to 3 years old, among them in 18 children the disease was caused by Streptococcus pneumoniae, and in the remaining 12 patients — by Gram-negative flora. All children underwent the evaluation of the severity of the condition using the PRESS scale, according to which it was found that most patients had severe course of pneumococcal pneumonia. The analysis showed that the development of pneumococcal pneumonia in children occurred against the background of a decrease in the serum content of vitamin D metabolites and the activity of antimicrobial peptides, in contrast to pneumonia caused by Gram-negative pathogens. In the blood serum of children with pneumococcal pneumonia, there was detected a decrease in the content of β1-defensins by 2.6 times, LL-37 — by 3.7 times and human bactericidal permeability-increasing protein — by 2.8 times in comparison with the control group (p < 0.05). It has been proved that inadequate activation of antimicrobial peptides against the background of a deficiency of vitamin D metabolites in infants with pneumonia caused by Streptococcus pneumoniae is one of the pathogenetic links leading to a severe course of the disease.
Место эндогенных антимикробных пептидов в патогенетических механизмах развития пневмонии, вызванной Streptococcus pneumoniaе, у детей раннего возраста
The place of endogenous antimicrobial peptides in the pathogenetic mechanisms of the development of community-acquired pneumonia caused by Streptococcus pneumoniae among infants
Keywords: позалікарняна пневмонія; Streptococcus pneumoniae; 25-гідроксивітамін D; β1-дефензин; кателіцидин LL-37; бактерицидний білок, що підвищує проникність клітин (hBPI; діти раннього віку; внебольничная пневмония; Streptococcus pneumoniae; 25-гидроксивитамин D; β1 -дефензин; катели- цидин LL-37; бактерицидный белок, повышающий про- ницаемость клеток (hBPI); бактерицидный белок, повышающий про- ницаемость клеток (hBPI); community-acquired pneumonia; Streptococcus pneumoniae; 25-hydroxyvitamin D; β1-defensin; cathelicidin LL-37; bactericidal permeability-increasing protein; infants