Клініко-функціональні особливості гастроезофагеальної рефлюксної хвороби у дітей і підлітків - Боярська, Людмила Миколаївна; Іванова, Катерина Олексіївна; Скалозубова, І. Б.; Боярская, Л. Н.; Иванова, E. A.; Скалозубова, И. Б.; Boyarska, L. M.; Ivanova, K. O.; Skalozubova, І. B. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено клініко-ендоскопічні особливості перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби і вплив кислотного фактора та інфекції H. рylori на зміни слизової оболонки стравоходу у дітей і підлітків. Обстежено 140 дітей, з яких 93 з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (48,4% – діти з езофагітом, 51,6% – діти з ендоскопічно негативною формою гастроезофагеальної рефлюксної хвороби). Відмінністю у скаргах дітей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою є наявність печії у більшості хворих (79,6%), частота печії та виразність не залежали від наявності езофагіту. Ендоскопічні зміни з боку стравоходу поєднувались з помірними змінами з боку шлунка та дванадцятипалої кишки. Зв’язок між гастроезофагеальною рефлюксною хворобою та інфекцією H. рylori не встановлений. За даними ацидометрії у хворих з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою превалював гіперацидний стан у шлунку. Исследованы клинико-эндоскопические особенности течения гастроэзофагеальной рефлюксной болезни и влияние кислотного фактора и инфекции H. рylori на изменения слизистой оболочки пищевода у детей и подростков. Обследованы 140 детей, из которых 93 ребенка с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью (48,4% – дети с эзофагитом, 51,6% – дети с эндоскопически негативной формой гастроэзофагеальной рефлюксной болезни). У 79,6% детей с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью основной жалобой была изжога, частота и выраженность которой не зависела от наличия эзофагита. Эндоскопические изменения со стороны пищевода сочетались с умеренными воспалительными процессами со стороны желудка и двенадцатиперстной кишки. Связи между инфекцией H. рylori и гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью не выявлена. По данным ацидометрии у больных превалировало гиперацидное состояние в желудке. The aim of our work was to study clinical and endoscopic peculiarities, influence of H.Pylori infection and gastric acidity on changes of mucosa of the esophagus in children and adolescents with gastroesophageal reflux disease (GERD). 140 children (93 with GERD: 48.4% – children with oesophagitis, 51.6% – children with endoscopically negative form of GERD) were examinated. Main complaints of heartburn were in 79,6% patients. Frequency and intensity of heartburn did not depend on oesophagitis presence. The correlation between frequency and severity of heartburn and endoscopic changes wasn’t detected. Esophageal endoscopic changes were combined with moderate inflammation signs of stomach and duodenum. The correlation between H.Pylori and GERD wasn’t detected. According to acidometry data hyperacid state in stomach prevailed.
Клинико-функциональные особенности гастроэзофагеальной рефлюксной болезни у детей и подростков
Clinical and functional features of gastroesophageal reflux disease in children and adolescents
Keywords: печія; гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; ендоскопічні зміни; H. рylori; ацидометрія; діти; підлітки; изжога; гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь; эндоскопические изменения; ацидометрия; дети; подростки; heartburn; gastroesophageal reflux disease; endoscopic changes; acidometry; children and adolescents