Состояние клеточного и гуморального звеньев иммунной системы у женщин репродуктивного возраста с новообразованиями яичников - Шаповал, О. С.; Воронцова, Л. Л.; Shapoval, O. S.; Vorontsova, L. L.; Шаповал, Ольга Сергіївна; Воронцова, Лоліта Леонідівна (ЗДМУ, 2014)
Нарушения, происходящие в иммунной системе у женщин при новообразованиях яичников, являются одним из важнейших факторов в патогенезе и развитии заболевания. С целью изучения особенностей иммунных нарушений у 105 женщин репродуктивного возраста с новообразованиями яичников определены показатели клеточного и гуморального иммунитета. Установлены варианты иммунологической реактивности при опухолеподобных образованиях яичников у женщин с различными возможностями реализации репродуктивной функции. Это свидетельствует, что выявление на долечебном этапе одного из вариантов нарушения иммунологической реактивности является одной из составляющих эффективности назначаемой терапии, необходимой для выбора адекватной тактики лечебной коррекции гомеостаза организма. Порушення, що відбуваються в імунній системі у жінок із новоутвореннями яєчників, є одним із важливих факторів у патогенезі та розвитку захворювання. З метою вивчення особливостей імунних порушень у 105 жінок репродуктивного віку з новоутвореннями яєчників визначили показники клітинного і гуморального імунітету. Встановили варіанти імунологічної реактивності при новоутвореннях яєчників у жінок із різними можливостями реалізації репродуктивної функції. Це свідчить, що виявлення на долікувальному етапі одного з варіантів порушення імунологічної реактивності є однією зі складових ефективності терапії, яка необхідна для вибору адекватної тактики лікувальної корекції гомеостазу організму. Aim. Violations occurring in the immune system in women with ovary tumor-like formations are one of the most important factors in the pathogenesis and development of the disease. In order to study features of immune disorders in 105 women of reproductive age with tumor-like ovary formations determination of cellular and humoral immunity indices was carried out. Methods and results. Variants of immunological reactivity in women with tumor-like ovary formations with different possibilities of reproductive function implementing were established. Conclusion. This indicates that the identifi cation of one of the variants of immunological reactivity disorder in the precurative stage is one of the components of the effective prescribed therapy necessary to select the appropriate tactics of medical correction of homeostasis.
Стан клітинної та гуморальної ланок імунної системи у жінок репродуктивного віку з новоутвореннями яєчників
State of cellular and humoral immune system in women of reproductive age with tumor-like ovary formations
Keywords: новообразования яичников; клеточный иммунитет; гуморальный иммунитет; новоутворення яєчників; клітинний імунітет; гуморальний імунітет; Ovarian Neoplsms; ell-Mediated Immunity; Humoral Immune Response