Кластерний аналіз захворюваності населення та пільг і дотацій на ліки в регіонах україни за 2006–2010 рр. - Косяченко, К. Л.; Немченко, А. С. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проведено двофакторну регіональну кластеризацію з урахуванням виявлених чинників: середнього прибутку на одного мешканця та рівня пільг і дотацій на ліки, які впливають на рівень захворюваності населення, що у більшості регіонів (23 – 88,46%) зростає. Встановлено значну негативну кореляцію: чим вищий рівень захворюваності, тим менший рівень пільг і дотацій на ліки (22 – 84,62%) у регіонах, що свідчить про неадекватну соціальну політику у фармацевтичному забезпеченні населення. Осуществлена двухфакторная региональная кластеризация с учетом выявленных факторов: среднего дохода на одного жителя и уровня льгот и дотаций на лекарства, влияющие на уровень заболеваемости населения, который в большинстве регионов (23 – 88,46%) возрастает. Установлена значительная негативная корреляция: чем выше уровень заболеваемости, тем меньше уровень льгот и дотаций на лекарства (22 – 84,62%) в регионах, свидетельствующий о неадекватной социальной политике в фармацевтическом обеспечении населения. Two-factor regional clustering has been implemented, taking into account regional factors identiﬁed - the average income per capita and the level of privillegies and subsidies for drugs affecting the level of morbidity, which in most regions (23 – 88,46%) increases. A signiﬁcant negative correlation has been found: the higher the incidence, the less level of privillegies and subsidies for drugs (22 – 84,62%) in regions. It indicates the inadequate social policy in the pharmaceutical providing of population.
Keywords: захворюваність населення; пільги та дотації; лікарські засоби; регіони України; кластерний аналіз; заболеваемость населения; льготы и дотации; лекарственные средства; регионы Украины; кластерный анализ; morbidity; privillegies and subsidies; drugs; regions of Ukraine; cluster analysis