Моніторинг вартості застосування засобів для перитонеального діалізу у хворих на хронічну хворобу нирок - Гетало, О. В.; Яковлева, Ольга Станіславівна; Гетало, О. В.; Яковлева, О. С.; Getalo, O. V.; Yakovleva, O. S. (Харків: НФаУ, 2015)
У статті наведені результати моніторингу вартості застосування засобів для перитоне- ального діалізу в лікуванні хворих на хронічну хворобу нирок. Станом на вересень 2015 р. за да- ними реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби розраховані показники вартості прове- дення постійного та автоматизованого ( інтермітуючого, циклерасоційованого і приливного) перитонеального діалізу. Встановлено, що найбільші витрати при наданні діалізної допомоги припадають на приливний перитонеальний діаліз. Враховуючи значні витрати на надання ме- дичної та фармацевтичної допомоги хворим нефрологічного профілю, проблема забезпечення її доступності у вітчизняній охороні здоров’я має вирішуватись за комплексом напрямків. Одним із зазначених напрямків є розробка та упровадження механізмів відшкодування витрат центрам гемодіалізу за надані послуги з лікування хворих за рахунок державного і місцевих бюджетів. В статье приведены результаты мониторинга стоимости применения средств для перитоне- ального диализа в лечении больных хронической болезнью почек. По состоянию на сентябрь 2015 года по данным реестра оптово-отпускных цен на лекарственные средства рассчитаны показатели стоимости проведения постоянного и автоматизированного (интермиттирую- щего, циклерассоциированного и приливного) перитонеального диализа. Установлено, что наибольшие затраты при оказании диализной помощи приходятся на приливной перитоне- альный диализ. Учитывая значительные расходы на оказание медицинской и фармацевти- ческой помощи больным нефрологического профиля, проблема обеспечения ее доступности в отечественном здравоохранении должна решаться по комплексу направлений. Одним из указанных направлений является разработка и внедрение механизмов возмещения расходов на предоставление диализной помощи за счет государственного и местных бюджетов. The results of monitoring of the cost of medicines used for peritoneal dialysis in patients with chronic kidney disease are given in this article. As of September 2015, according to the register of wholesale prices for medicines, the indexes of the cost of the permanent and automatic (intermittent, the cyclerassociated and tidal) peritoneal dialysis have been calculated. It has been found that the largest share in the cost of dialysis care is for a tidal peritoneal dialysis. Taking into account the significant costs of providing medical and pharmaceutical care to patients with the renal profile the problem of its availability in the national healthcare should be settled by the complex of directions. One of these directions is development and implementation of the mechanisms of drug reimbursement to provide dialysis care for patients at the expense of state and local budgets.
Мониторинг стоимости применения средств для перитонеального диализа у больных хронической болезнью почек
Monitoring of the cost of medicines used for peritoneal dialysis in patients with chronic kidney disease
Keywords: моніторинг; вартість діалізної допомоги; перитонеальний діаліз; відшкодування вартості ліків; стоимость диализной помощи; перитонеальный диализ; компенсация стоимости лекарств; monitoring; cost peritoneal dialysis; reimbursement of drug cost