Антибактериальное и противогрибковое действие метиленового синего, активированного низкоинтенсивным лазерным излучением с длиной волны 630-670 нм, на культуры Staphylococcus aureus, Candida albicans, Escherichia Coli - Зборовская, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Мета дослідження полягала у виявленні антибактеріальної та протигрибкової активностей метиленового синього при його активації низькоінтенсивним лазерним випромінюванням з довжиною хвилі 630–670 нм відносно до Staphylococcus aureus, Candida albicans, Escherichia coli. Для експерименту використовували добові культури, розведені до концентрації 2×104/мл. Отриману суспензію поділено на 4 лінії експерименту з наступним висіванням на чашки Петрі: 1 лінія – контрольна, 2 – суспензію опромінювали тільки лазером, 3 – інкубували з метиленовим синім (та диметилсульфоксидом у випадку Escherichia coli), 4 – після інкубації з метиленовим синім (та диметилсульфоксидом у випадку Escherichia coli) суспензію опромінювали лазером. Чашки Петрі інкубували в термостаті протягом 24 та 48 годин з подальшим підрахунком колонієутворюючих одиниць. Встановлено, що метиленовий синій при активації лазером значно пригнічує зростання Staphylococcus aureus, Candida albicans і Escherichia coli (при поєднанні з диметилсульфоксидом), виявляючи високу антибактеріальну та протигрибкову активність. Целью исследования было выявить антибактериальные и противогрибковые свойства метиленового синего при его активации низкоинтенсивным лазерным излучением с длиной волны 630–670 нм в отношении Staphylococcus aureus, Candida albicans, Escherichia coli. Для эксперимента использовали суточные культуры, разведенные в концентрации 2×104/мл. Полученную суспензию разделили на 4 линии эксперимента с последующим посевом на чашки Петри: 1 линия – контрольная, 2 – суспензию облучали только лазером, 3 – инкубировали с метиленовым синим (и диметилсульфоксидом в случае Escherichia coli), 4 – после инкубации с метиленовым синим (и диметилсульфоксидом в случае Escherichia coli) суспензию облучали лазером. Чашки Петри инкубировали в термостате в течение 24 и 48 часов с последующим подсчетом колониеобразующих единиц. Установлено, что метиленовый синий при активации лазером значительно подавляет рост Staphylococcus aureus, Candida albicans и Escherichia coli (при сочетании с диметилсульфоксидом), проявляя высокую антибактериальную и противогрибковую активность. The purpose of investigation was to define antibacterial and antifungal properties of low intensity laser-activated methylene blue as to cultures of Staphylococcus aureus, Candida albicans and Escherichia coli. The laser wave length was 630–670 nm. Daily cultures were diluted to concentration 2Ч104/ml. Suspension was divided into 4 lines with further inoculation in Petri dishes: 1 – control, 2 – only laser radiation, 3 – suspension incubated with MB (and DMSO in the case of Escherichia coli); 4 – after incubation with MB (and DMSO in the case of Escherichia coli) suspension was radiated. Petri dishes were incubated for 24 and 48 hours, with further counting KFU. It was established that MB has high antibacterial and antifungal activity while be activated by laser as to Staphylococcus aureus, Candida albicans и Escherichia coli (in combination with dimethyl sulfoxide).
Keywords: метиленовий синій; фотодинамічна терапія; бактерії; грибки; метиленовый синий; фотодинамическая терапия; бактерии; грибки; methylene blue; photodynamic therapy; bacteria; fungi