Результати імплантації трифокальних і монофокальних інтраокулярних лінз при факоемульсифікації катаракти на очах з міопією високого ступеня - Михайленко, Надія Вікторівна; Завгородня, Наталія Григорівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Висока міопія є ускладнюючим фактором при хірургічному лікуванні катаракти, що впливає на досягнення високих зорових результатів. В науковій літературі ведуться дискусії про доцільність імплантації мультифокальних інтраокулярних лінз та про оптимальний вибір формули розрахунку штучного кришталика. Поява на ринку України трифокальних інтраокулярних лінз знову підняла питання про доцільність їх використання при катаракті на очах з міопією високого ступеня. Загалом такі сумніви зумовлені частими ускладненнями на очному дні, які не завжди можливо виявити на доопераційному етапі та неможливістю в зв'язку з цим точного прогнозування гостроти зору в післяопераційному періоді. Це та висока вартість трифокальної лінзи покладають на хірурга значну відповідальність при виборі трифокальної лінзи для імплантації на очах з високою міопією. Разом з тим прагнення до високої якості зору пацієнта не дозволяє повністю відмовитися від використання таких лінз на очах з міопією високого ступеня. Мета дослідження. Оцінити результати підвищення гостроти зору при міопії високого ступеня після факоемульсифікації катаракти з імплантацією трифокальної інтраокулярної лінзи та порівняти з результатами при імплантації монофокальної інтраокулярної лінзи Матеріал і методи: проведено аналіз результатів факоемульсифікації катаракти з імплантацією трифокальної ІОЛ у 18 пацієнтів (32 ока) з міопією високого ступеня (основна група) у віці від 29 до 80 років (середній вік 46,5). Серед них 11 жінок (61,1%) і 7 чоловіків (38,9%). В якості групи контролю взято 19 пацієнтів (39 очей) з катарактою та міопією високого ступеня у віці від 24 до 72 років (середній вік 54), яким була виконана ФЕК та імплантована монофокальна ІОЛ. Серед них було 12 жінок (63,1%) та 7 (36,9%) чоловіків. На передопераційному етапі всім пацієнтам було проведено стандартне офтальмологічне обстеження (авторефрактометрія, візометрія, периметрія, тест Амслера, фосфен-тест, тонометрія, біомікроскопія, пряма офтальмоскопія, огляд сітківки за допомогою лінзи Гольдмана при можливості) та обов'язкове для пацієнтів, що готуються до ФЕК + ІОЛ (ультразвукове А-та В-сканування (UltraScan (Alcon)), ендотеліальна мікроскопія (Ендотеліальний біомікроскоп SP-3000P(Topcon)), оптична біометрія на апараті IOLMaster®700 (Сarl Zeiss)). Для розрахунку оптичної сили ІОЛ використовували формулу Haigis. В основній групі була імплантована трифокальна інтраокулярна лінза LISAtri (Сarl Zeiss), в групі контролю – монофокальна ІОЛ ASFINA (Сarl Zeiss). Статистична обробка даних проведена за допомогою програми Statistica 10 та Exel (Аналіз даних).
Keywords: тези доповідей