Стан нейрогуморальних систем при різних варіантах перебігу гіпертонічної хвороби ІІ стадії - Юріна, Тетяна Сергіївна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи: Оптимізувати діагностику гіпертонічної хвороби шляхом вивчення особливостей клінічного перебігу гіпертонічної хвороби, показників добоого артеріального тиску та стану пептидів ренін-ангіотензин- альдостеронової і натрійуретичної систем. Об’єкт дослідження: Пацієнти з гіпертонічною хворобою, які мають неефективний контроль артеріального тиску. Предмет дослідження: ренін–ангіотензин– альдостеронова система шляхом вимірювання реніну, ангіотензин ІІ та альдостерон; дослідження системи натрійуретичного пептиду шляхом вимірювання попередника передсердного пептиду proANP та мозкового пептиду Nt– proBNP.
Keywords: магістерська робота; ОП "Лабораторна діагностика"; гіпертонічна хвороба; артеріальний тиск; натрій–уретрична система; артеріальна гіпертензія