Особливості порушення комплаєнса у хворих на цукровий діабет 2 типу - Чугунов, Вадим Віталійович; Данілевська, Наталя Володимирівна; Chugunov, V. V.; Danilevska, N. V. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Мета роботи – дослідити та встановити особливості порушення комплаєнса у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу. Матеріали та методи. Обстежили 543 хворих на ЦД 2 типу, тривалість захворювання становила від 2 до 27 років, у середньому – (14,58 ± 1,82) року. Методи дослідження: клініко-анамнестичний, клініко-психопатологічний, психодіагностичний, статистичний. Результати. Встановили, що комплаєнс до терапії у хворих на ЦД 2 типу порушений в 90,49 % випадків. Виділено три варіанти порушення комплаєнса до терапії ЦД 2 типу: дисмедикаментозний (68,14 %), дисраціонний (88,40 %) та дисмоціонний (90,49 %). Підваріантами дисмедикаментозного варіанта порушення комплаєнса до терапії ЦД 2 типу були гіперкураційний тип (8,29 %), що розвивався за типом профіциту виконання призначень, і гіпокураційний тип (59,85 %), що розвивався за типом дефіциту виконання призначень. Серед них можна виділити третій, змішаний варіант (7,37 %), який поєднував епізоди профіциту та дефіциту приймання медикаментозних препаратів. Підваріантами дисраціонного варіанта порушення комплаєнса були гіперкураційний тип (1,66 %), який проявлявся в патологічно надмірній відмові від харчових продуктів, та гіпокураційний тип (86,74 %), що виявлявся в нехтуванні обмеженнями в дієті. Дисмоціонний варіант порушення комплаєнса стало можливим розділити на гіперкураційний тип (4,24 %), що проявлявся в надмірності фізичних навантажень і, своєю чергою, мав три підтипи: інсептиційний (1,66 %), субгіперкураційний (1,10 %) і паракураційний (1,47 %) – та гіпокураційний (87,48 %) тип дисмоціонного варіанта порушення комплаєнса, який проявлявся в нехтуванні фізичними навантаженнями. Встановлено домінування дисраціонного та дисмоціонного порушення комплаєнса серед хворих на ЦД 2 типу (χ2 = 117,258, р < 0,01); дисмедикаментозного варіанта серед усіх гіперкураційних типів порушення комплаєнса у хворих на ЦД 2 типу (χ2 = 26,936, р < 0,01); дисраціонного й дисмоціонного варіантів серед усіх гіпокураційних типів порушення комплаєнса у хворих на ЦД 2 типу (χ2 = 156,922, р < 0,01) та гіпокураційного типу порушення комплаєнса для всіх його варіантів у хворих на ЦД 2 типу (χ2 = 321,389; 796,893; 757,705 відповідно, р < 0,01). Встановили фактори порушення комплаєнса для кожного з варіантів і типів порушення комплаєнса. Висновки. У результаті дослідження встановили особливості порушення комплаєнса у хворих на ЦД 2 типу. Виділені три варіанти та два основні типи порушення комплаєнса. Встановлені фактори порушення комплаєнса для кожного з його варіантів і типів. Aim: to investigate and establish the specific complains violations in patients with diabetes mellitus (DM) of 2nd type. Materials and methods: 543 patients with DM of 2nd type were examined; the disease duration ranged from 2 to 27 years, average – (14.58 ± 1.82) years. Research methods: clinical-anamnestic, clinical-psychopathological, psycho diagnostic, statistical. Research results. We found that compliance to therapy in patients with DM of 2nd type was broken in 90.49 % of cases. We highlighted three options for compliance violations to DM therapy of 2nd type: dismedication (to 68.14 %), disdiet (88.40 %) and disexercise (90.49 %). The sub-variants of dismedication compliance violations to DM therapy of 2nd type was hyper-curation type (8.29 %), which was developed according to surplus of appointments execution and hypo-curation type (59.85 %), which was developed according to deficiency of appointments execution. Among them it was possible to distinguish a third – mixed version (7.37 %), which brings together episodes of the surplus and the deficit of medical drugs usage. The sub-options of disdiet option of compliance violations was hyper-curation type (1.66 %), which manifested itself in pathologically excessive rejection of food and hypo-curation type (86.74 %), which manifested itself in a disregard for the restrictions in the diet. Disexercise variant of compliance violations was possible to divide into hyper-curation type (4.24 %), manifested in excessive physical activity and, in its turn, had three subtypes – inceptional (1.66 %), sub-hyper-curation (1.10 %) and procurationis (1.47 %), and hypo-curation type of compliance violations (87.48 %), which manifested itself in a disregard of physical exertion. Dominance of disdiet and disexercise compliance violations among patients with DM of 2nd type (χ2 = 117.258, p < 0.01), dismedication option among patients of all hyper-curation types of compliance violations with DM of 2nd type (χ2 = 26.936, p < 0.01), disdiet and disexercise options among patients of all hypo-curation types of compliance violations with DM of 2nd type (χ2 = 156.922, p < 0.01) and hypo-curation type of compliance violation for all of its variants have been established. The factors of compliance violations for each of the variants and types have been determined.
Particularly compliance violations in patients with diabetes mellitus of 2nd type
Особенности нарушения комплаенса у больных сахарным диабетом 2 типа
Keywords: цукровий діабет 2 типу; комплаєнс до терапії; психічні розлади; діагностика; diabetes mellitus; medication compliance; mental disorders; diagnostics; сахарный диабет 2 типа; комплаенс к терапии; психические расстройства