Аналіз динаміки біоелектричної активності головного мозку у хворих на спонтанний внутрішньомозковий крововилив на тлі консервативної терапії у зіставленні з функціональним виходом гострого періоду захворювання - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Козелкин, А. А.; Кузнецов, А. А.; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (My University, 2020)
Мета – розробити критерії прогнозування функціонального виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на підставі аналізу динаміки біоелектричної активності головного мозку на тлі консервативної терапії. Проведено проспективне, когортне дослідження 114 пацієнтів (середній вік 67,4±0,9 років) в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії. Діагноз встановлювався за даними клініко-нейровізуалізаційного обстеження. Дослідження біоелектричної активності головного мозку проводилося на 1-2 та 5-6 доби захворювання. Для розробки критеріїв прогнозування використовували логістичний регресійний аналіз та ROC-аналіз. Несприятливий функціональний вихід у вигляді значення >3 бали за модифікованою шкалою Ренкіна на 21 добу захворювання був зафіксований в 53 (46,5%) випадках. Зазначений контингент пацієнт на 1-2 добу захворювання відрізнялися білатеральним (з акцентом на стороні ураження) зсувом потужності спектру убік повільнохвильової активності переважно дельта-діапазону з подальшою (на 5-6 добу) депресією абсолютної спектральної потужності ритмів альфа-діапазону в інтактній гемісфері на 40,9% (р=0,0054). В групі пацієнтів, у яких гострий період спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу мав сприятливий функціональний вихід, зафіксовано зниження питомої ваги повільнохвильової активності в інтактній гемісфері (ΔDAR= –51,7%, p=0,0002). Розроблена математична модель для прогнозування функціонального виходу, яка враховує значення коефіцієнтів DAR ураженої гемісфери на 1-2 добу (ВШ (95% ДІ)=2,03 (1,08-3,80), р=0,0276) та DAR інтактної гемісфери на 5-6 добу захворювання (ВШ (95% ДІ)=5,84 (2,37-14,76), р=0,0001) (AUC (95% ДІ) = 0,97 (0,92- 0,99), р˂0,0001; точність прогнозування = 88,6%). Цель – разработать критерии прогнозирования функционального исхода острого периода спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния на основании анализа динамики биоэлектрической активности головного мозга на фоне консервативной терапии. Проведено проспективное, когортное исследование 114 пациентов (средний возраст 67,4±0,9 лет) в остром периоде спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния на фоне консервативной терапии. Диагноз устанавливался по данным клинико-нейровизуализационного обследования. Исследование биоэлектрической активности головного мозга проводилось на 1-2 и 5-6 сутки заболевания. Для разработки критериев прогнозирования использовали логистический регрессионный анализ и ROC-анализ. Неблагоприятный функциональный исход в виде значения >3 баллов по модифицированной шкале Рэнкина на 21 сутки заболевания был зафиксирован в 53 (46,5%) случаях. Указанный контингент пациентов на 1-2 сутки заболевания отличался двусторонним (с акцентом на стороне поражения) сдвигом мощности спектра в сторону медленноволновой активности преимущественно дельта-диапазона с последующей (на 5-6 сутки) депрессией абсолютной спектральной мощности ритмов альфа-диапазона в интактной гемисфере на 40,9% (р=0,0054). В группе пациентов, у которых острый период спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния имел благоприятный функциональный исход, зафиксировано снижение удельного веса медленноволновой активности в интактной гемисфере (ΔDAR=-51,7%, p=0,0002). Разработана математическая модель для прогнозирования функционального исхода, которая учитывает значения коэффициентов DAR в пораженной гемисфере на 1-2 сутки (ОШ (95% ДИ) = 2,03 (1,08-3,80), р = 0,0276) и DAR в интактной гемисфере на 5-6 сутки заболевания (ОШ (95% ДИ) = 5,84 (2,37-14,76), р = 0,0001) (AUC (95% ДИ) = 0,97 (0,92- 0,99), р˂0,0001, точность прогнозирования = 88,6%). Despite significant advances in basic sciences and clinical neurology, acute cerebrovascular disorders continue to be a global problem in modern medicine, occupying a leading position in the structure of causes of death and disability in most countries. Hemorrhagic stroke and its most common form spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage is the most destructive type of cerebrovascular disorders, which is more likely to be fatal and severely disabled than ischemic stroke. The purpose of the study was to elaborate the criteria of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage acute period functional outcome on the ground of analysis of bioelectrical brain activity during conservative therapy. Material and methods. We conducted a prospective cohort study of 114 patients (mean age 67.4±0.9 years) in acute period of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage on the basis of conservative therapy. Clinical and neurovisual investigation helped to set the diagnosis. Bioelectrical brain activity examination was made on 1st-2nd day and 5th-6th days of the disease onset. Logistic regression and ROC-analysis were used for prognostic criteria elaboration. Results and discussion. Unfavorable functional outcome that was evaluated as modified Rankin scale score >3 on the 21st day of the disease was detected in 53 (46.5%) cases. These patients are characterized with double-side shift (with accentuation on the affected hemisphere) of spectral rhythm power towards the slow wave activity of predominantly delta band on first-second day and the following (on 5th-6th day) absolute spectral alpha rhythm power depression in intact hemisphere on 40.9% (р=0.0054). Declining of slow wave activity in intact hemisphere (ΔDAR=-51.7%, p=0.0002) was revealed in group of patients with favorable spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage outcome. Mathematic model for functional outcome prognosis was elaborated. It takes into consideration the values of DAR coefficient in affected hemisphere on first-second day (ОR (95% CI) = 2.03 (1.08-3.80), р=0.0276) and DAR in intact hemisphere on 5th-6th days from the onset (ОR (95% CI) = 5.84 (2.37-14.76), р=0.0001) (AUC (95% CI) = 0.97 (0.92- 0.99), р˂0.0001, prognostic accuracy = 88.6%).
Анализ динамики биоэлектрической активности головного мозга у пациентов со спонтанным супратенториальным внутримозговым кровоизлиянием на фоне консервативной терапии в сопоставлении с функциональным исходом острого периода заболевания
Analysis of bioelectrical brain activity in patients with spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage on the ground of conservative therapy in comparison with disease acute period functional outcome
Keywords: внутрішньомозковий крововилив; електроенцефалографія; функціональний прогноз; внутримозговое кровоизлияние; электроэнцефалография; функциональный прогноз; intracerebral hemorrhage; electroencephalography; functional prognosis