Особливості імунного статусу у хворих на інфекційні ураження великих шкірних складок - Носонова, Ганна Вікторівна; Носонова, А. В.; Nosonova, G. V. (ЗДМУ, 2014)
З метою оцінювання імунного статусу у хворих на інфекційні ураження великих шкірних складок обстежили 80 пацієнтів. Бактерії та гриби ідентифікували із використанням бактеріологічних (мікологічних) методів дослідження. Визначили показники функціональної активності фагоцитуючих клітин, абсолютну та відносну кількість популяцій і субпопуляцій лімфоцитів, рівень імуноглобулінів A, M, G і цитокінів ІL-10 та ІL-12, оцінили фагоцитарну активність поліморфноядерних лейкоцитів, встановили загальну та відносну кількість лейкоцитів, здійснили їх фенотипування. Виявили пригнічення функції фагоцитів, зміни кількісного складу основних популяцій і субпопуляцій лімфоцитів, що характеризуються Т-клітинною недостатністю на фоні збільшення CD19+та CD16+, зниження коефіцієнта CD4+/CD8+, збільшення рівня імуноглобулінів G і М при нормальних показниках IgA та вірогідне підвищення продукції ІL-10 та ІL-12. Це свідчить, що інфекційні ураження великих шкірних складок є індикаторами стану імунної недостатності, потребують своєчасної діагностики, верифікації збудника, адекватної етіотропної терапії та імунної корекції. С целью оценки иммунного статуса у больных инфекционными поражениями крупных кожных складок обследовали 80 пациентов. Бактерии и грибы идентифицировали с использованием бактериологических (микологических) методов. Определили показатели функциональной активности фагоцитирующих клеток, абсолютное и относительное количество популяций и субпопуляций лимфоцитов, уровень иммуноглобулинов A, M, G и цитокинов ІL-10 и ІL-12, оценили фагоцитарную активность полиморфноядерных лейкоцитов, установили общее и относительное количество лейкоцитов, провели их фенотипирование. Отметили угнетение функции фагоцитов, изменение количественного состава основных популяций и субпопуляций лимфоцитов, характеризующихся Т-клеточной недостаточностью на фоне увеличения CD19+ и CD16+, снижение коэффициента CD4+ CD8+, увеличение уровня иммуноглобулинов G и М при нормальных показателях IgA и достоверное повышение продукции ІL-10 и ІL-12. Это свидетельствует, что инфекционные поражения больших кожных складок являются индикаторами состояния иммунной недостаточности, требуют своевременной диагностики, верификации возбудителя, адекватной этиотропной терапии и иммунной коррекции. Methods and results. In the study of the immune status of 80 patients with infectious lesions of large skin folds the following was identifi ed: suppression of phagocytes, changes in the quantitative composition of the main populations and subpopulations of lymphocytes, characterized by T-cell defi ciency on the background of an increase in CD19+ and CD16+, lower CD4+/CD8+, increase in immunoglobulin G and M, under normal indicators of IgA and signifi cant increase in production of interleukin-10 and 12, which is evidence of hyperactivation of proinfl ammatory and anti-infl ammatory mechanisms of the immune system. Conclusion. The largest dissociation of the above parameters was observed in patients with mixed-forms.
Особенности иммунного статуса у больных инфекционными поражениями крупных кожных складок
Features of immune status of patients with infectious lesions of large skin folds
Keywords: імунітет; великі шкірні складки; інфекція; фагоцит; імуноглобулін; цитокіни; иммунитет; крупные кожные складки; инфекция; фагоцит; иммуноглобулин; цитокины; Immunity; Skin; Folds; Infection; Phagocyte; Immunoglobulin; Cytokines