Варіабельність серцевого ритму в пацієнтів із регресією лімфопроліферативних захворювань - Самура, Борис Борисович; Самура, Б. Б.; Samura, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – визначення варіабельності серцевого ритму в пацієнтів із регресією лімфопроліферативних захворювань, оцінювання залежності варіабельності серцевого ритму від виникнення кардіоваскулярних подій у хворих протягом 3 років після регресії хронічної лімфоцитарної лейкемії. Матеріали та методи. У дослідження залучені 376 пацієнтів: 156 хворих на хронічну лімфоцитарну лейкемію (ХЛЛ), 82 хворих на неходжкінські лімфоми (НХЛ), 35 хворих на лімфому Ходжкіна (ЛХ), 89 хворих на множинну мієлому (ММ). Добовий моніторинг електрокардіограми виконали за допомогою портативної системи «Кардіосенс» (Україна). Під час аналізу варіабельності серцевого ритму застосовували часові та спектральні параметри. Результати. Середні значення SDNN у хворих на ХЛЛ, НХЛ, ММ як вдень (р < 0,0001, р < 0,0001, р = 0,0005 відповідно), так і вночі (р < 0,0001, р < 0,0001, р < 0,0001 відповідно) були статистично нижчими порівняно з контрольною групою. Середні значення RMSDD у хворих на ХЛЛ і ММ вдень (р = 0,016, р = 0,032 відповідно) і вночі (р = 0,002, р = 0,011 відповідно) були нижчими порівняно з контрольною групою. В усіх групах хворих значення LF було суттєво вищим контрольної групи як удень, так і вночі. Порівняно з контрольною групою значення HF були нижчими у хворих на ХЛЛ і НХЛ. Хворих на хронічну лімфоцитарну лейкемію поділили на групи залежно від виникнення протягом 3 років кардіоваскулярних подій. У 81 (51,9 %) пацієнта зафіксували 397 подій: 11 смертей, що пов’язані з кардіоваскулярною патологією, 218 кардіальних аритмій, 33 кардіальні ішемічні події, 9 інсультів, 64 випадки хронічної серцевої недостатності, 62 госпіталізації, що пов’язані з кардіоваскулярними причинами. 29 хворих померли з причин, які не пов’язані з серцево-судинною патологією. Цель работы – определение вариабельности сердечного ритма у пациентов с регрессией лимфопролиферативных заболеваний, оценка зависимости вариабельности сердечного ритма от возникновения кардиоваскулярных событий у пациентов на протяжении 3 лет после регрессии хронической лимфоцитарной лейкемии. Материалы и методы. В исследование включены 376 больных: 156 пациентов хронической лимфоцитарной лейкемией, 82 пациента с неходжкинскими лимфомами, 35 пациентов с лимфомой Ходжкина, 89 пациентов с множественной миеломой. Суточный мониторинг электрокардиограммы проводили с помощью портативной системы «Кардиосенс» (Украина). При анализе вариабельности сердечного ритма использовали временные и спектральные параметры. Результаты. Средние значения SDNN у пациентов с ХЛЛ, НХЛ, ММ как днем (р < 0,0001, р < 0,0001, р = 0,0005 соответственно), так и ночью (р < 0,0001, р < 0,0001, р < 0,0001 соответственно) были статистически ниже в сравнении с контрольной группой. Средние значения RMSDD у больных с ХЛЛ и ММ днем (р = 0,016, р = 0,032 соответственно) и ночью (р = 0,002, р = 0,011 соответственно) были статистически ниже в сравнении с контрольной группой. Во всех группах пациентов значение LF было значительно выше контрольной группы как днем, так и ночью. В сравнении с контрольной группой значения HF были значительно ниже у больных ХЛЛ и НХЛ. Пациентов c хронической лимфоцитарной лейкемией поделили на группы в зависимости от возникших на протяжении 3 лет кардиоваскулярных событий. У 81 (51,9 %) пациента зафиксировали 397 событий: 11 смертей, связанных с кардиоваскулярной патологией, 218 кардиальных аритмий, 33 кардиальные ишемические события, 9 инсультов, 64 случая хронической сердечной недостаточности, 62 госпитализации, связанных с кардиоваскулярными причинами. 29 пациентов умерли из-за причин, не связанных с сердечно-сосудистой патологией. Aim: to evaluate the heart rate variability in patients with regression of different lymphoproliferative diseases, to assess the heart rate variability depending on appearance of cardiovascular events during 3 years after reaching regression of chronic lymphocytic leukemia. Methods. 376 patients with full or partial remission of lymphoproliferative diseases (156 patients with chronic lymphocytic leukemia (CLL), 82 patients with non-Hodgkin lymphoma (NHL), 35 patients with Hodgkin lymphoma (HL), 89 patients with multiple myeloma(MM)) were enrolled in the study. All patients and control subjects underwent 24-hour Holter monitoring (“Cardiosence”, Ukraine), with continuous time-dependent and spectral analysis of heart rate variability. Results. SDNN as at day (P < 0.0001, P < 0.0001, P = 0.0005) as at night (P < 0.0001, P < 0.0001, P < 0.0001) was significantly lower in patients with CLL, NHL, MM than in controls, and RMSDD findings were similar for CLL and MM at day (P = 0.016, р=0.032) and at night (P = 0.002, P = 0.011). The LF values of all groups of patients were significantly lower than those of controls, and HF values of patients with CLL (P = 0.043) and HNL (P = 0.04) were lower. 397 cumulative clinical events occurred in 45 patients with CLL (51.9 %) within the follow-up, with their distribution being as follows: 11 deaths, 218 cardiac arrhythmias, 33 cardiac ischemic events, 9 strokes, 64 chronic heart failures and 62 hospital admissions for cardiovascular reasons. There were 29 non-cardiovascular deaths.
Вариабельность сердечного ритма у пациентов с регрессией лимфопролиферативных заболеваний
Heart rate variability in patients with lymphoproliferative diseases in remission
Keywords: серцевий ритм; лімфопроліферативні захворювання; прогноз; сердечный ритм; лимфопролиферативные заболевания; heart rate variability; lymphoproliferative diseases; prognosis