Тимідинфосфорилаза та можливий зв’язок із формуванням особливостей фенотипу раку легенів - Бакурова, О. М.; Бузіна, Р. В.; Кондратюк, Р. Б.; Гульков, Ю. К.; Василенко, І. В.; Борзенко, Б. Г.; Бакурова, Е. М.; Бузина, Р. В.; Гульков, Ю. К.; Василенко, И. В.; Bakurova, E. M.; Buzina, R. V.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Для таргетної терапії необхідним є визначення особливостей ангіогенезу раку легенів, а отже перспективне застосування його біохімічних маркерів. Тимідинфосфорилазу вважають одним із них. З метою вивчення кореляції між її активністю та індивідуальними особливостями ангіогенезу в 25 пухлинах імуногістохімічним методом визначили судинний маркер ендотелію СD34, спектрофотометричним методом дослідили особливості ферментативної активності. Виявили її підвищення від 30 до 150 нмоль/хв•мг (у 20 пухлинах із 25 у порівнянні з контрольною активністю країв резекції). Встановили прямий кореляційний зв’язок (показник кореляції Спірмена ρ = 0,668; p<0,05) між змінами активності та рівнями експресії CD 34, кількістю судин. Це свідчить про можливість застосування тимідинфосфорилази як біохімічного показника ангіогенезу, а також про її взаємозв’язок з індивідуальними особливостями фенотипу раку легенів. Для таргетной терапии необходимо определение особенностей ангиогенеза рака легких, а значит, перспективно использование его биохимических маркеров, один из которых – тимидинфосфорилаза. С целью изучения корреляции ферментативной активности с индивидуальными особенностями ангиогенеза в 25 опухолях иммуногистохимическим методом определили сосудистый маркер эндотелия СD34, спектрофотометрическим методом изучили особенности ферментативной активности. Отмечено ее повышение от 30 до 150 нмоль/мин•мг (в 20 опухолях из 25 по сравнению с контрольной активностью краев резекции). Установлена прямая корреляционная связь (показатель корреляции Спирмена ρ = 0,668; p<0,05) между изменениями активности и уровнями экспрессии CD 34, количеством сосудов. Это свидетельствует о возможности использования тимидинфосфорилазы в качестве биохимического маркера ангиогенеза, а также о ее взаимосвязи с индивидуальными особенностями фенотипа рака легких. The tumor phenotype investigation is necessary for lung cancer drug therapy optimization. For this purpose is perspective to use the biochemical markers of angiogenesis. Thymidine phosphorylase may be one of them. Aim. The aim of study was to evaluate the correlation between the enzyme activity in tumors and the levels of expression of the vascular endothelial marker CD34. Methods and results. They were examined spectrophotometrically and by the immunohistochemical method, respectively, in 25 samples of lung cancer tissues. It was shown that its activity in tumors is higher as compared to non-neoplastic adjacent tissues (from 30 to150 nmol/min•mg; in 20 cases from total number). The enzyme activity changes were dependent of the levels of the CD 34, a positive correlation between them was shown (the index of Spearman’s rank correlation, i.e. ρ = 0,668; p<0,05). Conclusion. These fi ndings suggest the possibility of using thymidine phosphorylase as a biochemical marker of angiogenesis, its relationship with the lung cancer phenotype features.
Тимидинфосфорилаза и возможная связь с формированием особенностей фенотипа рака легких
Thymidine phosphorylase and its possible correlation with the lung cancer phenotype features
Keywords: тимідинфосфорилаза; неоваскуляризація патологічна; легень новоутворення; тимидинфосфорилаза; ангиогенез; неоваскуляризация патологическая; легких новообразования; Thymidine Phosphorylase; Lung Neoplasms; Neovascularization Pathologic