Визначення вмісту каротиноїдів у деревію пагорбового та деревію подового суцвіттях - Дуюн, Ірина Федорівна; Марчишин, С. М.; Duiun, I. F.; Marchyshyn, S. M. (My University, 2022)
Вступ. Актуальним на сьогодні є пошук нових сполук, здатних пригнічувати вільнорадикальне окиснення на різних стадіях патологічного процесу. З урахуванням перспектив практичного використання особливу увагу привертають антиоксиданти. Пріоритетним та перспективним є застосування природних біоантиоксидантів як таких, що проявляють менше побічних ефектів. До поширених груп біоантиоксидантів належать жиророзчинні ендогенні антиоксиданти – каротиноїди, які мають виражені антиоксидантні властивості. Основна функція каротиноїдів і в рослинній клітині, і в організмі людини полягає в захисті її структур від ушкоджувальної дії вільних радикалів. З огляду на високу біологічну активність каротиноїдів, доцільним є дослідження перспективних видів роду Achillea L. – деревію пагорбового (Achillea collina J. Becker ex Reichenb.) і деревію подового (Achillea micrantoides Klok. et Krytzka), які широко розповсюджені в Україні, мають тривалий період вегетації, є перспективними для фармакогностичного та фармакологічного вивчення. Мета дослідження – виявити і визначити кількісний вміст каротиноїдів у деревію пагорбового та деревію подового суцвіттях, заготовлених у різних регіонах України. Метoди дoслідження. Матеріалом для дослідження було деревію пагорбового та деревію подового суцвіття. Сировину збирали на території Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Харківської областей протягом вегетаційного періоду (липень – жовтень) у 2019–2020 рр. Якісний склад каротиноїдів встановлювали методом тонкошарової хроматографії (ТШХ) на пластинах “Silufol UF-254” (“Avalier”, Чехія), використовуючи рухомі фази – гексан – ацетон (95:5), гексан – бензол – ацетон (1:1:1) і стандартні зразки β-каротину, лютеїну, зеаксантину. Для визначення кількісного вмісту суми каротиноїдів застосовували метод УФ-спектроскопії, вимірюючи оптичну густину на спектрофотометрі “Specord-200 UV/Vis Lambda 365 (Analytic Jena)” за довжини хвилі λ=450–479 нм у кюветі з товщиною шару 10 мм. Як розчин порівняння використовували β-каротин та лютеїн (“LGC Standards”, Англія). Introduction. The search for new compounds capable of inhibiting free radical oxidation at various stages of the pathological process is relevant today. Taking into account the prospects of practical use, antioxidants attract special attention. Priority and perspective is the use of natural bioantioxidants as those that have fewer side effects. Common groups of bioantioxidants include fat-soluble endogenous antioxidants – carotenoids, which have pronounced antioxidant properties. The main function of carotenoids in plant cells and the human body is to protect its structures from the damaging effects of free radicals. Given the high biological activity of carotenoids, it is advisable to study promising species of the genus Achillea L. – Achillea collina J. Becker ex Reichenb. and Achillea micrantoides Klok. Et Krytzka, which are widespread in Ukraine, have a long vegetation period, are promising for pharmacognostic and pharmacological study. The aim of the study – to identify and quantify the content of carotenoids in inflorescences of Achillea collina and Achillea micrantoides harvested in different regions of Ukraine. Research Methods. Inflorescences of Achillea collina and Achillea micrantoides were the material for the study. Raw materials were collected on the territory of Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Kherson, Mykolaiv, Kharkiv regions during the growing season (July – October) in 2019–2020. The qualitative composition of carotenoids was determined by thin layer chromatography (TLC) on plates “Silufol UF-254” (“Avalier”, Czech Republic), using the mobile phases – hexane – acetone (95:5), hexane – benzene – acetone (1:1:1) and standard samples of β-carotene, lutein, zeaxanthin. To determine the quantitative content of the sum of carotenoids we used the method of UV spectroscopy, measuring the optical density on a spectrophotometer “Specord-200 UV/Vis Lambda 365 (Analytic Jena” at wavelengths λ=450–479 nm in a cuvette with a layer thickness of 10 mm. Β-carotene and lutein (LGC Standards, England) were used as a reference solution.
Determination of carotinoid content in inflorescences of Achillea collina and Achillea micranthoides
Keywords: деревій пагорбовий; деревій подовий; каротиноїди; антиоксидантна активність; Achillea collina; Achillea micrantoides; carotenoids; antioxidant activity