Вплив оксиетильованих нонілфенолів та їх похідних на вміст тиреотропіну, тироксину та мелатоніну в сироватці крові щурів - Маракушин, Д. І.; Маракушин, Д. И.; Marakushin, D. I. (ЗДМУ, 2014)
Всебічне дослідження патофізіологічних механізмів дії ксенобіотиків є актуальною проблемою сучасної медицини. З метою визначення стану процесів нейроендокринної регуляції в щурів за умов тривалого впливу оксиетильованих нонілфенолів та їхніх похідних визначили вміст гормонів гіпофіза, щитоподібної залози, епіфіза. На 45 добу дії речовин у дозі 1/10 ДЛ50 у сироватці крові спостерігалось зниження рівня тироксину, мелатоніну на тлі підвищення тиреотропіну, що свідчить про формування напруженого адаптивного стану з початковими ознаками виснаження захисно-компенсаторних механізмів. Тривалий вплив речовин у дозі 1/10 ДЛ50 сприяє підвищенню вмісту тироксину на тлі зниження тиреотропіну та мелатоніну, що свідчить про формування стану організму, спрямованого на збереження стабільних параметрів гомеостазу. Порушення гормонального профілю є однією з патогенетичних ланок механізмів дії оксиетильованих нонілфенолів та їх похідних, що необхідно враховувати під час розроблення засобів їхньої корекції. Всестороннее исследование патофизиологических механизмов действия ксенобиотиков является актуальной проблемой современной медицины. С целью определения состояния процессов нейроэндокринной регуляции у крыс в условиях длительного влияния оксиэтилированных нонилфенолов и их производных было определено содержание гормонов гипофиза, щитовидной железы, эпифиза. На 45 сутки воздействия веществ в дозе 1/10 ДЛ50 в сыворотке крови наблюдается снижение уровня тироксина, мелатонина на фоне повышения тиреотропина, что свидетельствует о формировании напряженного адаптивного состояния с начальными признаками истощения защитно-компенсаторных механизмов. Длительное влияние веществ в дозе 1/10 ДЛ50 способствует повышению содержания тироксина на фоне снижения тиреотропина и мелатонина, что свидетельствует о формировании состояния организма, направленного на сохранение стабильных параметров гомеостаза. Нарушение гормонального профиля является одним из патогенетических звеньев механизмов действия оксиэтилированных нонилфенолов и их производных, что необходимо учитывать при разработке способов их коррекции. Aim. Research of pathophysiological mechanisms of xenobiotics action is one of priority tasks of modern medicine. With the purpose of determination of the neuroendocrine processes state, content of hormones of the hypophysis, thyroid gland, epiphysis was studied. Methods and results. It is established, that on 45 day of the infl uence of compounds in dose 1/10 DL50 causes the decrease of thyroxin and melatonin content on a background the increase of thyrotropin level. That testifi es formation of the tense adaptive state with the initial signs of exhaustion of protectively-compensatory mechanisms. Conclusion. The long-term infl uence of compounds in dose 1/10 DL50 causes the increase of thyroxin on a background the decrease of thyrotropin and melatonin, that testifi es about formation of the organism state, directed on the maintenance of homeostasis parameters. The disturbance of hormonal profi le is one of the pathogenetic link of oxyethylized nonylphenols mechanisms of action, that is very important.
Влияние оксиэтилированных нонилфенолов и их производных на содержание тиреотропина, тироксина и мелатонина в сыворотке крови крыс
Infl uence of oxyethylized nonylphenols and their derivatives on content of thyrotropin, thyroxin and melatonin in the serum of rats blood
Keywords: тиреотропін; тироксин; мелатонін; ксенобіотики; тиреотропин; мелатонин; ксенобиотики; Thyrotropin; Thyroxin; Melatonin; Xenobiotics