Стандартизація плодів моркви дикої за складом і вмістом флавоноїдів - Смалюх, О. Г.; Сур, С. В.; Smalyuh, O. G.; Sur, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведено результати ідентифікації флавоноїдів хроматографічними методами (ТШХ і ВЕРХ) та їх кількісного визначення у плодах моркви дикої методом диференційної спектрофотометрії. Показано, що якісний склад флавоноїдів у досліджених зразках плодів моркви дикої з різних регіонів України суттєво відрізнявся, при цьому у зразках у межах одного регіону він був подібним. Показано, що вміст флавоноїдів у досліджених зразках лікарської рослинної сировини стано-вив від 0,071% до 0,792% у перерахунку на лютеолін або гіперозид. Запропоновано ввести у специфікацію на лікарську рослинну сировину плодів дикої моркви вимоги з ідентифікації лютеоліну (методом ТШХ та за максимумом поглинання спектра похідних з алюмінієм хлоридом при 395±3 нм) та за вмістом суми флавоноїдів у перерахунку на лютеолін не менше 0,10%. Приведены результаты идентификации флавоноидов хроматографическими методами (ТСХ и ВЭЖХ) и их количественного определения в плодах моркови дикой методом дифференциальной спектрофотометрии. Показано, что качественный состав флавоноидов в образцах плодов моркови дикой из разных регионов Украины существенно отличался, при этом в образцах в пределах одного региона он был подобным. Показано, что содержание флавоноидов в исследованных образцах растительного сырья составляло от 0,071% до 0,792% в пересчете на лютеолин или гиперозид. Предложено ввести в спецификацию на лекарственное растительное сырье плодов дикой моркови требования по идентификации лютеолина (методом ТСХ и по максимуму поглощения спектра производных с алюминием хлоридом при 395±3 нм) и по содержанию суммы флавоноидов в пересчете на лютеолин не менее 0,10% The results of the identiﬁcation of ﬂavonoids by chromatographic methods (TLC and HPLC) and their quantitative determination by differential spectrophotometry in seed of Wild carrot. It is shown that both ﬂ avonoids content and composition in the investigated Wild carrot seeds samples from different regions of Ukraine were essentially different, with the samples within the same region, they were similar. It is shown that the ﬂ avonoid content in the samples was ranged from 0.071% to 0.792% calculated as luteolin and hyperoside. It is proposed to introduce the identiﬁ cation requirements for luteolin (TLC and for the maximum absorption spectrum of derivatives with aluminum chloride at 395 ± 3 nm) and for the sum of ﬂavonoids content calculated as luteolin in terms of at least 0.10% into speciﬁcation for Wild carrot seeds.
Стандартизация плодов моркови дикой по составу и содержанию флавоноидов
Standardization of wild carrot (Daucus carota L.) seeds in composition and contents ﬂ avonoids
Keywords: флавоноїди; моркви дикої плоди; ідентифікація; кількісне визначення; флавоноиды; моркови дикой плоды; идентификация; количественное определение; ﬂavonoids; Wild carrots seeds; identiﬁcation; assay