Кореляційний зв’язок між кількістю СD3+ та СD4+-лімфоцитів та рівнем експресії моноклональних антитіл до тироглобуліну, TTF-1 та KІ-67 у щитоподібній залозі щурів за умов пренатальної дії антигену - Федосєєва, Ольга Віталіївна; Fedosieiev, O. V . (My University, 2021)
Останнім часомневплинно зростає рівень захворюваності дітей та підлітків із патологією щито-подібної залози, особливо автоімунного генезу. Розвитку таких станів сприяє імунологічний фон, який формується під дією антигенів, у тому числі й інфекційного генезу як пре-, так і постнатально. Тож постає питан-ня про те, як впливають різні класи лімфоцитів на фолікулярні тироцити за умов пренатальної дії тиреоїд-неспецифічного антигену, про інтенсивність впливу й векторність взаємодії.

Recently, the incidence of children and ado-lescents with thyroid pathology, especially of autoimmune origin, has been growing rapidly. The development of such conditions, according to the research, is facilitated by the immunological background, which is formed under the influ-ence of antigens, including infectious genesis, both pre- and postnatally. Thus, the question arises as to how different classes of lymphocytes affect follicular thyrocytes under the conditions of prenatal action of thyroid-nonspecific antigen, the intensity of exposure and the vector of interaction.
Correlation between the number of CD3+ and CD4+ lymphocytes and the expression level of monoclonal antibodies to tyroglobulin in TTF-1 and Kі-67 in rat's thyroid gland under prenatal antigen influence
Keywords: щитоподібна залоза; стафілококовий анатоксин; щури; лімфоцити; імуногістохімія; thyroid gland; staphylococcal toxoid; rats; lymphocytes; immunohistochemistry