Вплив коморбідної патології на виразність запального процесу у хворих на інфекції нижніх дихальних шляхів - Перцева, Т. О.; Кіреєва, Т. В.; Штепа, О. О.; Перцева, Т. А.; Киреева, Т. В.; Штепа, О. А.; Pertseva, T. O.; Kireyeva, T. V.; Shtepa, O. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Коморбідна патологія у хворих на інфекції нижніх дихальних шляхів погіршує перебіг і прогноз захворювання. З метою визначення впливу коморбідної патології на виразність запалення у 59 хворих на негоспітальну пневмонію (НП) та інфекційне загострення ХОЗЛ (ІЗ ХОЗЛ) імуноферментним методом вивчили рівні маркерів С-реактивного протеїну (С-РП) і сурфактантного протеїну D (SP-D) з урахуванням коморбідної артеріальної гіпертензії (АГ). Встановили, що за наявності АГ показники С-РП відзначалися тенденцією до вищих цифр у хворих на НП, вірогідної різниці показників С-РП у хворих на ІЗ ХОЗЛ не виявили. Також рівень SP-D був вірогідно вищий як у хворих на НП, так і у хворих на ІЗ ХОЗЛ. Однак гострий інфекційний процес у хворих на НП характеризувався вірогідно вищими значеннями SP-D у порівнянні з загостренням хронічного процесу у хворих на ІЗ ХОЗЛ. Це свідчить, що ступінь пошкодження легеневої тканини, що виникає в результаті запального процесу, вищий у хворих з АГ. Коморбидная патология у больных с инфекциями нижних дыхательных путей ухудшает течение и прогноз заболевания. С целью определения влияния коморбидной патологии на выраженность воспаления у 59 больных с внегоспитальной пневмонией (ВП) и инфекционным обострением ХОБЛ (ИО ХОБЛ) иммуноферментным методом изучали уровни маркеров С-реактивного протеина (C-РП) и сурфактантного протеина-D (SP-D) c учётом коморбидной артериальной гипертензии (АГ). Установлено, что при наличии АГ показатели С-РП отличались тенденцией к более высоким цифрам у больных с ВП, достоверной разницы показателей С-РП у больных с ХОЗЛ обнаружено не было. Также уровень SP-D был достоверно выше как у больных с ВП, так и у больных с ИО ХОБЛ. Однако острый инфекционный процесс у больных с ВП характеризовался достоверно более высокими значениями SP-D в сравнении c обострением хронического процесса у больных с ИО ХОБЛ. Это свидетельствует о том, что степень поражения лёгочной ткани, которое возникает в результате воспалительного процесса, выше у больных с АГ. Aim of the research was to defi ne the infl uence of comorbid pathology on expressiveness of an infl ammation. Methods and results. 59 persons with community acquired pneumonia (CAP) and acute exacerbation of COPD (AE COPD) were included. The diagnostic signifi cance of CR-P and SP-D markers was studied with Immunoassay methods considering comorbid arterial hypertension (AH). The existence of comorbid AH in patients with CAP and AE COPD is followed by a tendency to higher fi gures of C-RP and reliable increase of the SP-D levels. Conclusion. Acute process is characterized by reliably higher meanings of markers, as compared with exacerbation of the chronic process.
Влияние коморбидной патологии на выраженность воспалительного процесса у больных с инфекциями нижних дыхательных путей
The infl uence of comorbid pathology on expressiveness of infl ammatory process in patients with lower respiratory tract infections
Keywords: пневмонія; ХОЗЛ; гіпертензія; протеїн; пневмония; ХОБЛ; гипертензия; протеин; Pneumonia; Hypertension; Surfaktant Protein D; Protein; Pulmonary Disease; Chronic Obstructive