Система "оксиданти-антиоксиданти" у хворих на рецидиви туберкульозу легень при ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ - Ясінський, Роман Миколайович; Yasinskyi, R. M. (My University, 2016)
Зрушення у системі «оксиданти-антиоксиданти» відіграють важливу роль у прогресуванні захворювання у пацієнтів із вперше діагностованим туберкульозом легень при ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ. Не вивчалися зміни у цій системі при рецидивах туберкульозу у ВІЛ-позитивних осіб. З метою встановлення особливостей змін у системі ««оксиданти-антиоксиданти» у пацієнтів із рецидивами туберкульозу легень при ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ обстежено 31 ВІЛ-позитивних та 22 ВІЛ-негативних хворих на рецидиви туберкульозу легень. У пацієнтів у крові визначали показники перекисного окислення білків (ПОБ) і ліпідів (ПОЛ) та системи глутатіону. В якості маркерів ПОБ визначали в плазмі альдегідфенілг- ідразон, та кетонфенілгідразон, за методикою B. Halliwell (1999). Серед продуктів ПОЛ визначали мало- новий діальдегід, дієнові конПюгати, трієнкетони та шифові основи за методикою В.Б. Гаврилова (1983). Тіол-дисульфідну систему оцінювали за рівнями: відновленого глутатіону, ферментів глутаті- онредуктази (ГР), глутатіонпероксидази (ГП) і глутатіонтрансферази (ГТ) у фракції клітин. Глута- тіон відновлений визначали за стандартною методикою, (1981), ГП і ГР визначали за методикою Beutler E., (1975), ГТ - за методикою Habig W.H., (1974). Встановили, що у ВІЛ-позитивних і ВІЛ-негативних хворих на рецидиви туберкульозу легень відбувається зростання маркерів перекисного окислення білків на тлі тенденці' до зниження рівнів глутатіонредуктази та глутатіонпероксидази. У ВІЛ-позитивних пацієнтів із рецидивами туберкульозу легень окрім цього зростають також рівні маркерів перекисного окислення ліпідів, що на тлі зниження рівнів глутатіонредуктази та глутатіонпероксидази поглиблює виразність окислювального стресу за рахунок зрушення балансу в системі «оксиданти-антиоксиданти» у бік вільно-радикального перекисного окислення. Changes in «oxidants-antioxidants» system play a significant role in the progression of disease in patients with newly diagnosed pulmonary tuberculosis in TB/HIV co-infected patients. The changes in this system haven't been studied yet in tuberculosis/HIV co-infected patients with pulmonary tuberculosis relapses. 31 HIV-positive and 22 HIV-negative patients with pulmonary tuberculosis relapses were examined with the aim to establish the «oxidants-antioxidants» system features in tuberculosis/ HIV co-infected patients with pulmonary tuberculosis relapses. Indicators of protein peroxidation (PP), lipids peroxidation (LP) and glutathione system were measured in patient's blood. Aldehyde-phenylhydrazone, ketonephenylhydrazone as PP markers were determined in plasma by the method B. Halliwell (1999). Among the lipids peroxidation products malondialdehydes, diene conjugates, triene-ketones and Schiffs bases measured by V.B. Gavrilov method, 1983. The thiol-disulfide system was evaluated by levels: reduced glutathione, glutathione reductase (GR), glutathione peroxidase (GP) and glutathione-transferase (GT) in the cell fraction. Reduced glutathione levels by standard method, (1981), GP, GR by the Beutler E., (1975) method and GT by the method of Habig WH, (1974) were determined. It was found, that there are an increasing of proteins peroxidation markers on the background of the tendency of glutathione reductase and glutathione peroxidase levels reduction in HIV-positive and HIV-negative patients with pulmonary tuberculosis relapses. In HIV-positive patients with relapsed pulmonary tuberculosis there are also increasing levels of lipid peroxidation markers in addition, that due to lower levels of glutathione reductase and glutathione peroxidase worsens the severity of oxidative stress by shifting the balance in the system «oxidant- antioxidant» toward free-radical peroxidation.
The «oxidants-antioxidants» system in tuberculosis/hiv co-infected patients with pulmonary tuberculosis relapses
Keywords: ко-інфекція туберкульоз/ВІЛ; перекисне окислення білків; перекисне окислення ліпідів; система глутатіону; tuberculosis/HIV co-infection; protein peroxidation; lipid peroxidation; the glutathione system