Рівень сечової кислоти у пацієнтів з ЦД 2 типу залежно від стадії діабетичної нефропатії та хронічної хвороби нирок - Ковпак, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Актуальність. Гіперурикемія (ГУ) є чинником, що провокує розвиток ендотеліальної дисфункції, підвищує ризик мікроальбумінурії та хронічної ниркової недостатності. Мета дослідження: дослідити рівень сечової кислоти (СК) у пацієнтів з цукровим діабетом (ЦД) 2 типу залежно від стадії діабетичної нефропатії (ДН) та хронічної хвороби нирок (ХХН).
Keywords: тези