Взаємодії малярійних плазмодіїв та хазяїв у термінальних клітинах еритроїдного ряду ссавців - Павліченко, Віктор Іванович; Приходько, Олександр Борисович; Ємець, Тетяна Іванівна; Малєєва, Ганна Юріївна (My University, 2022)
У науковому огляді наведений аналіз та узагальнення геномних, транскриптомних, протеомних та метаболомних даних досліджень збудників малярії людини Plasmodium falciparum і P. vivax, та збудників малярії гризунів P. berghei і P. yoelii. У статті відображені етапи термінального диференціювання еритроїдів ссавців та вплив на них плазмодіїв. Відзначено переваги ретикулоцитів порівняно з еритроцитами як більш збагаченої ніші клітини-хазяїна для росту і розмноження патогенів. Приведена характеристика еритроцитарним мікроРНК та їх ролі у патогенезі паразитів, захисті хазяїна та його генетичному поліморфізмі. Підтверджено, що збудник малярії гризунів P. berghei може бути моделлю in vivo для розробки препаратів проти збудника малярії людини P. vivax, аналогічно - P. yoelii може використовуватися як модель P. falciparum, оскільки перші інвазують ретикулоцити, а другі – еритроцити.
Keywords: Plasmodium falciparum; P. vivax; P. berghei; P. yoelii; термінальні еритроїди; геном; транскриптом; протеом; метаболом; мікроРНК еритроцитів