Затримка росту плода в структурі перинатальних втрат - Пучков, Володимир Анатолійович; Круть, Юрій Якович; Puchkov, V. A.; Krut, Yu. Ya.; Пучков, В. А.; Круть, Ю. Я. (My University, 2020)
Провести ретроспективний аналіз історій пологів для визначення ролі затримки росту плода (ЗРП) у структурі мертвонародження. Пацієнти та методи. Проведено ретроспективний аналіз перебігу 532 одноплідних вагітностей, що закінчилися мертвонародженням за період 2014–2018 рр. у термінах гестації 23–40 тижнів у Запорізькій області. Критеріями виключення з дослідження були: багатоплідна вагітність, хромосомна аномалія плода, не визначений термін гестації в І триместрі. Результати. Встановлено, що за вказаний період на тлі зниження кількості пологів поступово зростали перинатальні втрати за рахунок мертвонароджень. Ознаки ЗРП спостерігалися в 38% випадків серед одноплідних вагітностей, що завершилися мертвонародженням. Середній вік вагітних становив 31,1±7,4 року. У групі дослідження у 57,9% вагітних пологи були першими. Пізнє встановлення на облік або відсутність спостереження за перебігом вагітності відмічалося у 77,3% жінок групи дослідження. Середній термін вагітності на момент загибелі плода у вагітних досліджуваної групи становив 32,5±4,3 тижня. При цьому середня маса загиблих плодів дорівнювала 1580,0±685,0 г. Діагноз ЗРП до моменту загибелі плода (за даними ультразвукового дослідження) встановлювався лише в кожному третьому випадку (32,6%). Висновки. Проведений аналіз перинатальних втрат у Запорізькій області за останні п'ять років показує зростання перинатальної смертності за рахунок збільшення кількості мертвонароджень. Переважна більшість вагітних із ЗРП належить до групи низького ризику (жінки без соматичної патології та ускладненого перебігу вагітності). Високі показники перинатальної смертності в Запорізькій області свідчать про проблему як своєчасної діагностики ЗРП, так і тактики подальшого ведення вагітності. На сьогодні прогнозування ризику антенатальної смерті плодів із ЗРП є невирішеною проблемою. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів. Тo determine the role of fetal growth retardation in the structure of stillbirth by a retrospective analysis of the history of childbirth. Patients and methods. a retrospective analysis of the course of 532 single pregnancies ended in stillbirths that occurred during the period from 2014–2018 in gestation periods of 23–40 weeks in the Zaporizhzhia region was carried out. Criteria for exclusion from the study were: multiple pregnancies, the presence of chromosomal abnormalities in the fetus, undefined gestational age in the first trimester. Results and conclusions. The analysis of perinatal losses in the Zaporizhzhia region over the past five years showed an increase in perinatal mortality due to the number of stillbirths. The results of the study allowed us to establish that the vast majority of women with FGR belong to the lowBrisk group (women withB out somatic pathology and complicated pregnancy). High rates of perinatal mortality in the Zaporizhzhia region indicate the problem of both timely diagnosis of FGR and tactics of further pregnancy management. Nowadays, predicting the risk of antenatal death in fetuses with FGR remains an unresolved problem. The research was carried out in accordance with the principles of the Helsinki Declaration. The study protocol was approved by the Local Ethics Committee of this Institute. The informed consent of the patient was obtained for conducting the studies. No conflict of interest were declared by the authors. провести ретроспективный анализ историй родов для определения роли задержки роста плода (ЗРП) в структуре мертворождения. Пациенты и методы. Проведен ретроспективный анализ течения 532 одноплодных беременностей, закончившихся мертворождением за период 2014–2018 гг. в сроках гестации 23–40 недель в Запорожской области. Критериями исключения из исследования были: многоплодная беременность, хромосомные аномалии у плода, не определенный в І триместре срок гестации. Результаты. Установлено, что за отчетный период на фоне снижения количества родов постепенно увеличивалось количество перинатальных потерь за счет мертворождений. Признаки ЗРП наблюдались в 38% случаев среди одноплодных беременностей, завершившихся мертворождением. Средний возраст беременных составлял 31,1±7,4 года. В группе исследования 57,9% беременных были первородящими. Поздняя постановка на учет или отсутствие наблюдения за течением беременности наблюдались у 77,3% женщин группы исследования. Средний срок беременности на момент гибели плода у беременных исследуемой группы составил 32,5±4,3 недели. Средняя масса погибших плодов — 1580,0±685,0 г. Диагноз ЗРП до момента гибели плода (по данным ультразвукового исследования) устанавливался только в каждом третьем случае (32,6%). Выводы. Проведенный анализ перинатальных потерь в Запорожской области за последние пять лет показал рост перинатальной смертности за счет числа мертворождений. Подавляющее большинство женщин с ЗРП относятся к группе низкого риска (женщины без соматической патологии и осложненного течения беременности). Высокие показатели перинатальной смертности в Запорожском регионе свидетельствуют о проблеме как своевременной диагностики ЗРП, так и тактики дальнейшего ведения беременности. Сегодня прогнозирование риска антенатальной смерти плодов с задержкой роста плода остается нерешенной проблемой. Исследование выполнено в соответствии с принципами Хельсинской Декларации. Протокол исследования утвержден Локальным этическим комитетом указанного в работе учреждения. На проведение исследований получено информированное согласие женщин. Авторы заявляют об отсутствии конфликта интересов.
Intrauterine growth restriction in the structure of perinatal losses
Задержка роста плода в структуре перинатальных потер
Keywords: затримка росту плода; антенатальна загибель плода; перинатальна смертність; мертвонародження; intrauterine growth restriction; perinatal mortality; perinatal outcomes; stillbirth; задержка роста плода; антенатальная гибель плода; перинатальная смертность; мёртворождение