Безсимптомні стадії розвитку малярійного плазмодія - Курінна, В. С. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Для життєвого циклу малярійних плазмодіїв характерні три інвазивні стадії, з яких, спорозоїт і тканинний мерозоїт, проникають у гепатоцити та еритроцити людини, а ооциста – епітеліальні клітини шлунку малярійного комара [Mota M.M. et al.,2002; Harris I.et al., 2010]. Кожній стадії збудників малярії властиві певний комплекс антигенів та молекулярних механізмів, необхідних для вторгнення у клітини-хазяїни, встановлення яких може забезпечити розробку антималярійних вакцин, моніторинг, профілактику та ліквідацію цієї хвороби [ВООЗ, 2015; Olliaro P.L. et al, 2016]. Мета роботи полягала у визначенні сучасного стану досліджень безсимптомних, доеритроцитарних стадій збудника. Матеріали та методи. Матеріалом для роботи були наукові публікації вільного доступу та порівняльні бази даних ресурсу геному Plasmodium – http//Plasmo DB.org.
Keywords: тези доповідей