Динаміка концентрації MMP-8, Srankl і остеокальцину в ротовій рідині пацієнтів із вторинною адентією та після ортопедичного лікування - Цинкуш, Руслан Володимирович; Возний, Олександр Вікторович; Tsynkush, R. V.; Voznyi, O. V. (My University, 2025)
У статті представлено результати комплексного клініко-біохімічного дослідження ролі MMP-8 (матриксна металопротеїназа-8), sRANKL (розчинна форма ліганду RANK) і остеокальцину в пацієнтів із частковою вторинною адентією. Мета роботи полягала в оцінці змін цих маркерів у ротовій рідині за різних клінічних умов: у здорових добровольців (контрольна група), у хворих із вторинною адентією без лікування і після отримання ортопедичної допомоги. Домінування резорбтивних процесів над утворенням кістки в ділянці альвеолярного відростка може бути головною причиною передчасної втрати зубів, тоді як запальні зміни тканин пародонта прискорюють прогресування патології. Матеріали і методи дослідження. Обстежено 60 осіб: 20 здорових добровольців (група 1), 20 пацієнтів із частковою вторинною адентією без лікування (група 2) і 20 осіб із вторинною адентією, які пройшли ортопедичне лікування, зокрема отримали протезування (група 3). Для біохімічних аналізів застосовували імуноферментні методи з використанням відповідних ELISA-наборів (Matrix Metalloproteinase-8, Human MMP8 ELISA Kit; Hycult Biotech для sRANKL; TermoFisher для остеокальцину), що дають можливість точно визначати концентрації маркерів у біологічних рідинах. Статистичну обробку даних виконували за допомогою пакету «Statistica 6,0» із перевіркою нормальності розподілу і використанням тестів Крускала-Уолліса й Уїтні-Манна. This article presents the results of a comprehensive clinical and biochemical study on the role of MMP-8 (matrix metalloproteinase-8), sRANKL (soluble RANK ligand), and osteocalcin in patients with partial secondary edentulism. The aim of the study was to evaluate changes in these markers in the oral fluid under different clinical conditions: in healthy volunteers (control group), in patients with secondary edentulism without treatment, and after receiving prosthetic care. The predominance of resorptive processes over bone formation in the alveolar ridge area can be the main cause of premature tooth loss, while inflammatory changes in the periodontal tissues accelerate disease progression. Materials and Methods of the Study. A total of 60 individuals were examined: 20 healthy volunteers (Group 1), 20 patients with partial secondary edentulism without treatment (Group 2), and 20 individuals with secondary edentulism who underwent prosthetic treatment (Group 3). Biochemical analyses were performed using immunoenzymatic methods with appropriate ELISA kits (Matrix Metalloproteinase-8, Human MMP8 ELISA Kit; Hycult Biotech for sRANKL; ThermoFisher for osteocalcin), enabling accurate measurement of marker concentrations in biological fluids. Statistical data processing was carried out using the Statistica 6.0 software package, testing for normality of distribution and applying the Kruskal-Wallis and Whitney-Mann tests.
Dynamics of MMP-8, Srankl, and osteocalcin concentrations in the oral fluid of patients with secondary edentulism and after prosthetic treatment
Keywords: адентія; молекулярні маркери; якість життя; ортопедичне лікування; періодонтит; діагностика; edentulism; molecular markers; quality of life; prosthetic treatment; periodontitis; diagnosis