Дослідження значущих показників змагальної діяльності в чоловічоу гандболі вищих досягнень сучасними інформаційними технологіями - Циганок, Владислав Іванович; Дорошенко, Едуард Юрійович; Tsyganok, V. I.; Doroshenko, E. Yu. (My University, 2025)
У статті приведено результати контролю, аналізу і формування комплексу значущих елементів і параметрів змагальної діяльності в сучасному чоловічому гандболі вищих досягнень. Матеріалом і методиками були, контроль змагальної діяльності, який проводився на протязі 2000 – 2022, зафіксовані показники змагальної діяльності на рівні провідних гандбольних команд «Суперліги» чемпіонату України і Ліги чемпіонів Європи (532 матчі) та аналіз офіційних статистичних матеріалів матчів на змаганнях XIY ЧЕ 2020 р на рівні провідних збірних команд Європи. Особливість дослідження важлива тому, що діагностика матчів виконувалась за допомогою IT технології. Авторска «Система інформаційного забезпечення» (СІЗ). Програмний комплекс дозволяє фіксувати ігрові дії під час матчу і створює три види звітів за показниками змагальної діяльності у конкретній грі: Статистичний звіт», «Карта кидків», «Хід гри», формує файл формату (* .hbm) у «HandballMatch», за допомогою якого створюються статистичні звіти і рейтинги по чемпіонату або турніру[15]. Результати дослідження дозволили на новому сучасному рівні обновити існуючі данні змагальної діяльності і сформувати важливі для практики гандболу комплекс значущих параметрів сучасного чоловічого гандболу віщих досягнень, як критерій управління інтегральною підготовкою в гандболі. Висновки дослідження: сформовано комплекс значущих параметрів змагальної діяльності в сучасному чоловічому гандболі вищих досягнень. The article presents the results of control, analysis and formation of a complex of significant elements and parameters of competitive activity in modern men's handball of higher achievements. The material and methods were, control of competitive activity, which was carried out during 2000 - 2022, recorded indicators of competitive activity at the level of the leading handball teams of the "Super League" of the Ukrainian Championship and the European Champions League (532 matches) and analysis of official statistical materials of matches at the XIY CHE 2020 competitions at the level of the leading national teams of Europe. The peculiarity of the study is important because the diagnostics of matches was carried out using IT technology. Author's "Information Support System" (SIS). The software package allows you to record game actions during a match and creates three types of reports on the indicators of competitive activity in a specific game: Statistical report, “Throw map”, “Game progress”, forms a file in the format (* .hbm) in “HandballMatch”, with the help of which statistical reports and ratings for the championship or tournament are created [15]. The results of the study allowed to update the existing data on competitive activity at a new modern level and to form a complex of significant parameters of modern men's handball of prophetic achievements, important for the practice of handball, as a criterion for managing integrated training in handball. Conclusions of the study: a complex of significant parameters of competitive activity in modern men's handball of higher achievements has been formed.
Research of significant indicators of competitive activity in men's handball of higher achievements using modern information technologies.
Keywords: змагальна діяльність; гандбол; контроль; команда; система; підготовленість; кваліфікації; efficiency; handball; control; team; system; preparation; qualifications