Допплерівський спектр інтраренального кровотоку і добові ритми артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу - Сычев, Р. А.; Сичов, Роман Олександрович; Sychov, R. A. (Буковинський державний медичний університет, 2015)
Резюме. Целью исследования было оценить взаимосвязь результатов суточного мониторирования амбулаторного артериального давления (СМАД) с параметрами почечной гемодинамики у больных гипертонической болезнью. Почечная гемодинамика оценивалась применением цветового допплеровского картирования и импульсной волновой допплерографии конвексным датчиком. Скорость клубочковой фильтрации (СКФ), согласно клиренса эндогенного креатинина), была измерена до и после острой пероральной нагрузки белком для оценки функционального почечного резерва. Результаты однофакторного дисперсионного анализа показали, что «индекс нагрузки артериального давления» - площади под кривыми систолического (САД) и диастолического давления (ДАД) и индексы времени гипертензии очень негативно влияли на параметры интраренальной гемодинамики. Эти показатели и их предложенные количественные величины СМАД могут быть полезны для доклинической оценки тяжести риска ренальной дисфункции у больного с гипертонической болезнью. Резюме. Метою дослідження було оцінити взаємозв'язок результатів добового моніторування амбулаторного артеріального тиску (ДМАТ) з параметрами ниркової гемодинаміки у хворих на гіпертонічну хворобу. Ниркова гемодинаміка оцінювалася за ультразвуковим методом Допплера. Швидкість клубочкової фільтрації (згідно з кліренсом ендогенного креатиніну) була виміряна до і після гострого перорального навантаження білком для оцінки функціонального ниркового резерву. Результати однофакторного дисперсійного аналізу показали, що «індекс навантаження артеріального тиску» – площі під кривими систолічного(САТ) і діастолічного артеріального тиску (ДАТ) та індекси часу гіпертензії надзвичайно негативно впливали на параметри інтраренальної гемодинаміки. Ці показники і їх запропоновані кількісні величини ДМАТ можуть бути корисні для доклінічної оцінки тяжкості ризику ренальної дисфункції у хворого на гіпертонічну хворобу. Abstract. The aim of the study was to assess relationship of results of 24-h ambulatory blood pressure (24-h ABPM) monitoring on the parameters of renal hemodynamic in hypertensive patients. The renal hemodynamic was evaluated by ultrasound Doppler. The glomerular filtration rate (on a clearance of endogenous creatinine) has been measured out before and after the acute oral protein loading for evaluation of renal functional reserve. The results of one-way ANOVA showed, that the «blood pressure load index» – areas under systolic and diastolic blood pressure curves and systolic and diastolic blood pressure-time index 24 h' influenced extremely negatively on renal pulsating index. These data and their values of 24- h ABPM may be useful for the clinical assessment of hypertensive patient by identifying those at high risk for the presence of renal injury.
Doppler spectrum of intrarenal blood flow and circadian blood pressure rhythm in hypertensive patients
Keywords: ренальный кровоток; нефросклероз; гипербарическая нагрузка; нирковий кровообіг; нефросклероз; гіпербаричне навантаження; renal blood flow; nephrosclerosis; hyperbaric load