Фармакогностичне вивчення Cirsium arvense (L.) Scop. і Cirsium vulgare (Savi) Ten. флори України - Попова, Яна Василівна; Попова, Я. В.; Popova, Y. V. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Проведено фармакогностичне дослідження перспективних видів роду Cirsium L. флори України осоту звичайного (Cirsium vulgare (Savi) Ten.) та осоту польового (Cirsium arvense (L.) Scop.) та отримано субстанції гепатопротекторної, протизапальної та антиоксидантної дії. Встановлено якісний склад та кількісний вміст: флавоноїдів, гідроксикоричних кислот, дубильних речовин, каротиноїдів, жирних кислот, ліпофільних сполук, амінокислот, ефірної олії, полісахаридів, аскорбінової кислоти та вільних органічних карбонових кислот, неорганічних елементів, нітратів. Максимальні концентрації флавоноїдів та дубильних речовин спостерігали у траві осоту польового під час цвітіння (червень-липень). Встановлені загальні та відмінні морфолого-анатомічні та мікроскопічні діагностичні ознаки рослинної сировини осоту звичайного та польового. Розроблено спосіб одержання та проведено стандартизацію ліофілізованих екстрактів з трави досліджуваних видів. Розроблено проекти МКЯ на траву осоту польового «Осоту польового трава. Cirsium arvense (L.) Scop. Herba» та ліофілізований екстракт з трави осоту польового «Осоту польового трави екстракт ліофілізований. Cirsium arvense (L.) Scop. Herbae extractum liophylicum». Проведено фармакогностическое изучение перспективных видов рода Cirsium L.флоры Украины бодяка обыкновенного (Cirsium vulgare (Savi) Ten.) и бодяка полевого (Cirsium arvense (L.) Scop.) и получены субстанции гепатопротекторного, противовоспалительного и антиоксидантного действия. Установлен качественный состав и количественное содержание: флавоноидов, гидроксикоричных кислот, дубильных веществ, каротиноидов, жирних кислот, липофильных соединений, аминокислот, эфирных масел, полисахаридов, аскорбиновой кислоты и свободных органических карбонових кислот, неорганических элементов, нитратов. Максимальные концентрации флавоноидов и дубильных веществ установлены в траве бодяка полевого в период цветения (июнь-июль). Установлены общие и отличительные морфолого-анатомические и микроскопические диагностические признаки растительного сырья бодяка обыкновенного и полевого. Разработан способ получения и стандартизации лиофилизированных экстрактов из травы исследуемых видов. Разработаны проекты МКК на траву бодяка полевого «Бодяка полевого трава. Cirsium arvense (L.) Scop. Herba»и лиофилизированный екстракт из травы бодяка полевого «Бодяка полевого травы екстракт лиофилизированный. Cirsium arvense (L.) Scop. Herbae extractum liophylicum». Установлена нетоксичность и выраженная гепатопротекторная, противовоспалительная, антиоксидантная активность лиофилизированных екстрактов из травы бодяка обыкновенного и полевого в сравнении с референс-препаратами «Карсил®»,«Зинаксин». For the first time the pharmacognostic research of Cirsium L. genus species Cirsium vulgare (Savi) Ten. and Cirsium arvense (L.) Scop. were carried. Also for the first time hepatoprotective, antioxydative, detoxicative substances were obtained. The composition and contain of biologically activity compounds (flavonoids, hydroxycinnamic acids, tannins, carotenoids, fatty oils, lipophilic compounds, aminoacids, essential oils, polysaccharides, ascorbinic acid, freedom organic acids, inorganic elements, nitrates) were studied. The highest concentration of flavonoids and tannins in herbal raw materials of Cirsium vulgare (Savi) Ten. and Cirsium arvense (L.) Scop. in flowering period (from June to July) were determined. By HPLC, TLC and GC-MS methods, 128 compounds were identificated in herbal raw material of Cirsium vulgare (Savi) Ten., of which for the first time 58 compounds, in Cirsium arvense (L.) Scop. – 125 compounds, of which for the first time 55 compounds. The 14 flavonoids, 8 hydroxycholic acids, ascorbic acid and the sum of organic acids, 12 fatty acids, 24 compounds of the lipophilic fraction, 2 carotenoids, 15 amino acids, 24 components of essential oil, 13 monosaccharides were quantified in herbal raw material of Cirsium vulgare (Savi) Ten.; the 16 flavonoids, 5 hydroxycholic acids, ascorbic acid and the sum of organic acids, 11 fatty acids, 25 compounds of the lipophilic fraction, 2 carotenoids, 15 amino acids free and 15 amino acids in protein, 22 components of essential oil, 13 monosaccharides were quantified in herbal raw material of Cirsium arvense (L.) Scop. In herbs were contented and determined the 19 inorganic elements and nitrates.
Фармакогностическое изучение Cirsium Arvense (L.) Scop. и Cirsium Vulgare (Savi) Ten. флоры Украины
The Pharmacognostic study of perspective species Cirsium L. genus
Keywords: осот звичайний; осот польовий; фармакогностичне вивчення; біологічно активні речовини; гепатопротекторна; протизапальна; антиоксидантна активність; бодяк обыкновенный; бодяк полевой; фармакогностическое изучение; биологически активные вещества; гепатопротекторная; противовоспалительная; антиоксидантная активность; Cirsium vulgare (Savi) Ten. and Cirsium arvense (L.) Scop.; pharmacognostic study; biologically activity compounds; hepatoprotective; antioxydative; detoxicative activities