Dynamics of changes in the state of hard dental tissues under the influence of a treatment and prevention complex in children with musculoskeletal system pathology - Sukhomeylo, D. O.; Reyzvikh, O. E.; Shnaider, S. A.; Sukhomeilo, K. O.; Klenovska, S. V.; Rachynskyi, S. V.; Chertov, S. O.; Сухомейло, Д. О.; Рейзвіх, О. Е.; Шнайдер, С. А.; Сухомейло, К. О.; Кленовська, С. В.; et al. (My University, 2024)
The study was dedicated to the evaluation of the impact of the developed treatment and prevention complex on the state of hard tissues of teeth and periodontium in children with musculoskeletal pathology. The study involved 41 children aged 12–15 years with musculoskeletal diseases of various genesis. The studies indicate a fairly high efficiency of the proposed treatment and prevention therapy for children with the above pathology, which included a universal natural biological complex of drugs with a broad therapeutic and preventive effect. The developed treatment and prevention complex helped to stabilise the prevalence of both caries and periodontal diseases. Positive dynamics of clinical indicators of the state of hard tissues of teeth and periodontium was observed against the background of increased serum 25(OH)D levels. Thus, the stable positive therapeutic effect of dental pathology in children with MSS diseases proves the inclusion of medical correction of vitamin D status in the complex treatment. The data obtained are the basis for the implementation of a treatment and prevention complex aimed at helping children with dental and periodontal diseases against the background of musculoskeletal pathology. Дослідження присвячено проведенню оцінки впливу розробленого лікувально-профілактичного комплексу на стан твердих тканин зубів та пародонту у дітей з патологією опорно-рухового апарату. В дослідженнях приймали участь 41 дитина віком 12–15 років з захворюваннями опорно-рухового апарату різного генезу. Проведені дослідження свідчать про достатньо високу ефективність запропонованої лікувально-профілактичної терапії для дітей з зазначеною патологією, яка включала універсальний природний біологічний комплекс препаратів з широкою лікувально-профілактичною дією. Розроблений лікувально-профілактичний комплекс сприяв стабілізації процесу поширеності як карієсу, так і захворювань пародонту. Позитивна динаміка клінічних показників стану твердих тканин зубів і пародонту спостерігалася на фоні підвищення рівня сироваткового 25(ОН)D. Таким чином, стабільний позитивний терапевтичний ефект стоматологічної патології у дітей з захворюваннями MSS доводить включення в комплексне лікування медикаментозної корекції статусу вітаміну D. Отримані дані є підставою для впровадження лікувально-профілактичного комплексу, спрямованого на допомогу дітям із захворюваннями зубів та пародонту на тлі патології опорно-рухового апарату.
Динаміка зміни стану твердих тканин зубів під впливом лікувально-профілактичного комплексу у дітей з патологією опорно-рухового апарату
Keywords: children; teeth; caries; periodontal disease; musculoskeletal diseases; total vitamin D; діти; зуби; карієс; пародонт; захворювання опорно-рухового апарату; загальний вітамін D