Взаємозв’язок між факторами ризику та ступенем ураження коронарних артерій у хворих на гострий коронарний синдром зі стійкою елевацією сегмента ST на електрокардіограмі - Лашкул, Дмитро Андрійович; Подлужний, Г. С. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Головною причиною смертності хворих в усьому світі є серцево-судинні захворювання. Незважаючи на досягнуті успіхи в лікуванні гострого інфаркту міокарда, залишаються високими показники летальності. Ключовими проблемами ведення таких пацієнтів є своєчасна і точна діагностика, оцінка ступеня ризику та прогнозу захворювання. Мета дослідження. Встановити особливості та взаємозв’язки між ступенем ураження коронарного русла та факторами ризику серцево-судинних захворювань у хворих на гострий коронарний синдром зі стійкою елевацією сегмента ST на електрокардіограмі (ГКСзпST). Матеріали та методи дослідження. У дослідження включено 57 хворих, що госпіталізовані до Комунальної установи «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» Запорізької обласної ради з діагнозом: Гострий коронарний синдром зі стійкою елевацією сегменту ST (37 пацієнтів (81,1% чоловіки), середній вік 53,4±10,0 роки) та без стійкої елевації сегменту ST на електрокардіограмі (21 пацієнт (71,4% чоловіки), середній вік 56,8±13,3 років). ГКС діагностували і оцінювали згідно Рекомендацій Асоціації кардіологів України (2014, 2016 років). Усім хворим була виконана коронароангіографія за стандартною методикою (М. Judkins, 1967) з введенням контрастної речовини "Ультравіст-370" фірми "Шерінг" (Німеччина) за допомогою мобільної цифрової рентгенівської системи з С-подібним тримачем трубки ARCADIS AVANTIC фірми “SIEMENS” (Німеччина). Ступінь тяжкості атеросклеротичного ураження визначали двома незалежними операторами за індексом Gensini score з використанням стандартної методики. Звуження просвіту коронарних артерій присвоюються бали від 1 до 32, отримане значення множиться на коефіцієнт від 0,5 до 5,0 в залежності від локалізації стенозу коронарних артерій. Отримані значення підсумовуються. Статистична обробка проводилася за допомогою пакета статистичних програм "STATISTICA 6.0" (пакет Stat Soft Inc, США, № ліцензії AXXR712D833214FAN5). Всі дані представлені в вигляді середнього значення (М), стандартного відхилення (±SD). Гіпотезу про нормальність розподілу досліджуваних показників перевіряли з використанням критерію Шапіро-Уілка. Для порівняння статистичних характеристик у різних групах використовували множинне порівняння з попарним співставленням за критерієм Манна-Уїтні (Mann-Whitney U Test). Для аналізу таблиць спряженості 2×2 при порівнянні категоризованих змінних застосовували двосторонній точний критерій Фішера або Chi2 тест. Для аналізу спрямованості і сили зв'язку між певними показниками використовували метод кореляційного аналізу з обчисленням коефіцієнтів Спірмена. Відмінності вважали достовірними при значеннях p<0,05.
Keywords: тези доповідей