Эндокринная функция поджелудочной железы у больных хроническим панкреатитом после паренхимосохраняющих операций - Клименко, А. В.; Клименко, Андрій Володимирович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Порушення ендокринної функції підшлункової залози трапляються у 30–83% пацієнтів, які страждають на хронічний панкреатит. При лікуванні цієї патології резекційними методами ендокринна функція підшлункової залози значно втрачається. Ендокринну функцію вивчали у 48 хворих на хронічний панкреатит з ускладненим перебігом, яким виконано паренхімозберігаючу операцію – тотальну поздовжню панкреатовірсунгодуоденопапілотомію з поздовжньою панкреатикодуоденоєюностомією за Ру. Найтяжчі глікемічні порушення корелювали з тотальним кальцинозом з вираженою атрофією підшлункової залози. Хірургічне лікування хронічного панкреатиту сприяло нормалізації показників обміну глюкози та стабілізувало перебіг панкреатогенного цукрового діабету. Нарушения эндокринной функции поджелудочной железы встречаются у 30–83% пациентов, страдающих хроническим панкреатитом. При лечении этой патологии резекционными методами эндокринная функция поджелудочной железы значительно утрачивается. Эндокринная функция изучена у 48 больных с осложненным течением хронического панкреатита, которым проведена паренхимосохраняющая операция – тотальная продольная панкреатовирсунгодуоденопапилотомия с продольной панкреатикоеюнодуоденостомией по Ру. Наиболее тяжелые гликемические нарушения коррелировали с тотальным кальцинозом и выраженной атрофией паренхимы поджелудочной железы. Хирургическое лечение хронического панкреатита способствовало нормализации показателей обмена глюкозы и стабилизировало течение панкреатогенного сахарного диабета. Endocrine pancreatic insufficiency is present in 30-83% of chronic pancreatitis patients. Resectional surgery can course considerable harming effect on endocrine function of pancreas. Endocrine function was investigated in 48 complicated CP patients after parenchyma preserving technique – total longitudinal pancreatowirsungoduodenopapillotomy with longitudinal Roux-en-Y pancreaticoduodenojejunostomy. The most severe endocrine changes correlated to total calcification and pronounced atrophy of the pancreatic parenchyma. Surgical therapy produced a positive effect to endocrine pancreatic function and promoted stabilization of pancreatogenic diabetes mellitus.
Keywords: хронічний панкреатит; ендокринна функція; хірургічне лікування; цукровий діабет; інсулін; С-пептид; хронический панкреатит; эндокринная функция; хирургическое лечение; сахарный диабет; инсулин; С-пептид; chronic pancreatitis; endocrine function; surgery; diabetes mellitus; insulin; C-peptide