Фармакоепідеміологічні та фармакоекономічні дослідження застосування засобів для перитонеального діалізу у лікуванні хворих на хронічну хворобу нирок - Яковлева, Ольга Станіславівна; Гетало, О. В.; Яковлева, О. С.; Yakovleva, O. S.; Getalo, O. V. (Харків: НФаУ, 2015)
За останні роки в Україні збільшилась кількість хворих на хронічну хворобу нирок (ХНН), які перебувають на перитонеальному діалізі (ПД). У структурі діалізної терапії питома вага застосування ПД у 2013 році становила 15,3%. Переважна більшість хворих на ХХН (43,8%) отримувала сеанси ПД на протязі від 1 до 3 років. У структурі споживання засобів для ПД у різних регіонах України спостерігались суттєві відмінності, які здебільшого визначались різним рівнем видатків з місцевих бюджетів на надання діалізної допомоги. З метою забезпечення прийняття обґрунтованих управлінських рішень в організації ефективної медичної та фармацевтичної допомоги хворим на ХХН розрахована вартість застосування засобів для ПД на одного хворого. Встановлено, що значна розбіжність показників вартості залежить від ціни на засіб для ПД, призначення якого обумовлено особливостями клінічного стану хворого. Встановлено також, що найменш витратним є застосування препарату «Діавітек ПД» (147606,00 грн на рік), найбільш витратним – препарату «Діаніл ПД 4 із вмістом глюкози 1,36 % м/об/13,6 мг/мл» (679520,50 грн на рік). За последнее время в Украине увеличилось количество больных с хронической болезнью почек (ХБП), находящихся на перитонеальном диализе (ПД). В структуре диализной терапии удельный вес применения ПД в 2013 году составлял 15,3%. Большинство больных ХБП (43,8%) получали сеансы ПД в течение от 1 до 3 лет. В структуре потребления средств для ПД в различных регионах Украины наблюдались существенные различия, которые в основном определялись различными уровнями расходов из местных бюджетов на предоставление диализной помощи. Для обеспечения принятия обоснованных решений в организации эффективной медицинской и фармацевтической помощи больным ХБП рассчитана стоимость применения средств для ПД на одного больного. Установлено, что значительное расхождение показателей стоимости зависит от цены на средство для ПД, назначение которого обусловлено особенностями клинического состояния больного. Установлено также, что наименее затратным является применение препарата «Диавитек ПД» (147606,00 грн в год), наиболее затратным – препарата «Дианил ПД 4 с содержанием глюкозы 1,36% м/об/13,6 мг/мл» (679520, 50 грн в год). In recent years the number of people who are on peritoneal dialysis (PD) has increased, and the agespecific structure of the patients has changed in the direction of increase in elderly patients. In 2013 the proportion of PD in the structure of dialysis therapy was 15.3% in Ukraine. The most patients with chronic kidney disease (43.8%) received PD procedures within 1 to 3 years. Each third patient who receives PD is a villager. In the structure of supply and availability of PD in the diverse population of regions of Ukraine there are significant differences resulted in problems of the organizational and financial nature. To make the grounded decisions when organizing effective medical and pharmaceutical care to patients with chronic kidney disease the PD cost per a patient for one year has been calculated. It has been found that a significant divergence of indicators of the cost depends on the price for PD drug prescribed according to the clinical state of the patient. It has been also determined that to use “Diavitek PD” drug (147,606.00 UAH per yea r) is the least expensive, and “Dianeal PD 4 with the glucose content of 1.36% m/v/13.6 mg/ml” (679 520, 50 UAH per year) is the most expensive.
Фармакоэпидемиологические и фармакоэкономические исследования применения средств для перитонеального диализа в лечении больных с хронической болезнью почек
Pharmacoepidemiologcal and pharmacoeconomic studies of using drugs for peritoneal dialysis in the treatment of patients with chronic kidney disease
Keywords: засоби для перитонеального діалізу; лікарське забезпечення; хронічна хвороба нирок; вартість; реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби; medicines for peritoneal dialysis; drug provision; chronic kidney disease; cost; register of wholesale prices; средства для перитонеального диализа; лекарственное обеспечение; хроническая болезнь почек; стоимость; реестр оптово-отпускных цен на лекарственные средства