Особливості клінічного перебігу ішемічної хвороби серця протягом року після перенесеної негоспітальної пневмонії (ретроспективний аналіз) - Михайловська, Наталія Сергіївна; Кулинич, Таміла Олегівна; Коновалова, Марія Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Ішемічна хвороба серця (ІХС) посідає провідне місце серед хвороб системи кровообігу. На перебіг ІХС значно впливають супутні неспецифічні захворювання органів дихання, зокрема негоспітальна пневмонія (НП). Згідно з даними світової статистики, перенесена НП призводить до збільшення повторних госпіталізацій протягом 3 місяців спостереження з приводу виникнення або декомпенсації раніше існуючої серцевої недостатності, розвитку гострого коронарного синдрому та аритмічних ускладнень. Дані про віддалений вплив перенесеної НП на перебіг ІХС наразі відсутні. Мета роботи: дослідити вплив перенесеної негоспітальної пневмонії на клінічний перебіг ішемічної хвороби серця та частоту виникнення основних кардіоваскулярних подій за результатами ретроспективного аналізу. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз 203 історій хвороб пацієнтів з ІХС (чоловіків – 105 (51,72%), жінок – 98 (48,28%), медіана віку 73 роки (63,00; 80,50), кількість балів за шкалою PSI/PORT – 80 (69; 93)), що знаходились на стаціонарному лікуванні в терапевтичному відділенні КУ «Центральна клінічна лікарня №4 Заводського району» м. Запоріжжя з 2010 по 2012рр. з приводу НП. Вивчення основних кардіоваскулярних подій проводилось під час телефонного контакту з пацієнтом або його родичами. Враховували наявність повторної госпіталізації та звернення пацієнта до медичних закладів з приводу аритмічних ускладнень, прогресування серцевої недостатності, дестабілізації ІХС протягом 1 року після перенесеної пневмонії. Статистичну обробку даних проводили згідно сучасних вимог. З метою оцінки впливу факторів ризику на клінічний перебіг ІХС розраховували відносний ризик (ВР) з визначенням 95% довірчого інтервалу (ДІ). Відмінності вважали достовірними при р<0,05.
Keywords: тези доповідей