Оцінка голосової функції та впливу голосових розладів на якість життя у осіб хворих на парези та паралічі гортані - Кришталь, В. М. (Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, 2019)
Парези і паралічі гортані призводять до порушення дихальної, захисної, голософормуючої функцій гортані, що значно погіршують якість життя хворого, часто викликають синдром «соціального дискомфорту», приводячи до зниження працездатності особливо у осіб голосомовних професій. Мета:1) дати оцінку стану голосової функції у хворих на парези та паралічі гортані; 2) визначити вплив голосових проблем на якість життя за допомогою опитувальника Voice Handicap Index(VHI).