Phytodrugs combined with pharmacotherapy agents for the treatment of neurodegenerative diseases (research literature review) - Gorchakova, N.; Harnyk, T.; Lushchyk, U.; Shumeiko, O.; Klymenko, O.; Savchenko, N.; Doroshenko, A.; Ryzhenko, O.; Горчакова, Н.; Гарник, Т.; Лущик, У.; Шумейко, О.; et al. (My University, 2025)
The aim of the study. Identify the main existing drugs for the treatment of neurodegenerative diseases, identify herbal drugs that can be included in complex pharmacotherapy. Materials and methods. Based on the data of domestic and foreign studies on the use of medicinal products for the treatment of neurodegenerative diseases, as well as the possibility of their combination with herbal drugs according to the data of SCOPUS, “Web of Science”, Google Scholar and others, the direction of activation of the use of herbal drugs in the treatment of these diseases is shown. Research results. The pathogenesis and mechanisms of the occurrence of such diseases as Parkinson’s disease, Huntington’s disease, Alzheimer’s disease and amyotrophic lateral sclerosis, multiple sclerosis have been determined. The main names of drugs prescribed for these diseases and their mechanisms of action are described. The main herbal drugs that can be used in neurodegenerative diseases in addition to the basic therapy in order to increase efficiency and improve the condition of patients are indicated. Мета роботи – визначити головні сучасні лікарські засоби для лікування нейродегенеративних захворювань, виявити фітопрепарати, які можна включати в комплексну фармакотерапію. Матеріали та методи. На підставі даних вітчизняних і зарубіжних досліджень щодо застосування лікарських засобів для лікування нейродегенеративних захворювань, а також можливість їх комбінації з фітопрепаратами за даними SCOPUS, «Web of Science», Google Scholar та інших показано спрямованість активізації використання фітопрепаратів під час лікування цих хвороб. Результати дослідження. Визначено патогенез і механізми виникнення таких захворювань, як хвороба Паркінсона, хвороба Гентінгтона, хвороба Альцгеймера і бічний аміотрофічний склероз, розсіяний склероз. Надано головні назви лікарських препаратів, які призначають за цих хвороб, та описано механізми їх дії. Вказано основні фітопрепарати, які можливо використовувати за нейродегенеративних захворювань додатково до базової терапії з метою підвищення ефективності та покращення стану пацієнтів. Висновки. Фітопрепарати доцільно використовувати як супутні засоби за хвороби Паркінсона, хвороби Гентінгтона, хвороби Альцгеймера і бічного аміотрофічного склерозу, розсіяного склерозу. Акцентовано увагу на механізмах дії цих засобів. Перелічено фітопрепарати, які можна включати до фармакотерапії нейродегенеративних захворювань.
Фітопрепарати як засоби для лікування нейродегенеративних захворювань (огляд літератури)
Keywords: neurodegenerative diseases; phytodrugs; efficiency enhancement; нейродегенеративні захворювання; фітопрепарати; посилення ефективності лікування