Синтез та взаємодія з альдегідами 4-аміно-5-(хінолін-2-іл)-4Н-1,2,4-триазол-3-тіолу - Зозулинець, Дар'я Миколаївна; Каплаушенко, А. Г.; Коржова, А. С.; Каплаушенко, Андрій Григорович; Коржова, Алла Станіславівна (My University, 2021)
Синтезувати 4-аміно-5-(хінолін-2-іл)-4Н-1,2,4-триазол-3-тіол та дослідити його реакційну здатність у взаємодії з альдегідами. Результати та їх обговорення. Синтезовано 4-аміно-5-(хінолін-2-іл)-4Н-1,2,4-триазол-3-тіол та на його основі одержано ряд 4-(етил, арил)іденамінопохідних. Експериментальна частина. За допомогою серії з чотирьох послідовних реакцій на основі хінолін2-карбонової кислоти синтезовано 4-аміно-5-(хінолін-2-іл)-4Н-1,2,4-триазол-3-тіол, взаємодія якого з альдегідами дозволила одержати ряд 4-(етил, арил)іденамінопохідних. Структуру всіх синтезованих сполук підтверджено за допомогою ІЧ- та 1 Н ЯМР-спектроскопії, а також даними елементного аналізу, а їх індивідуальність – за допомогою тонкошарової хроматографії. Висновки. Синтезовано 4-аміно-5-(хінолін-2-іл)-4Н-1,2,4-триазол-3-тіол та виявлено, що його взаємодія з альдегідами призводить до утворення нових 4-((етил, арил)іденаміно)-5-(хінолін-2-іл)-4Н-1,2,4-триазол3-тіолів.
Keywords: 5-(хінолін-2-іл)-1,2,4-триазол-3-тіол; 4-ариліденамінопохідні; кислота хінальдинова; біологічна активність