Експериментальне вивчення впливу кофеїну на протибольову дію відомих нестероїдних протизапальних засобів різної хімічної будови - Сирова, Г. О.; Бачинський, Р. О.; Вакуленко, Н. В.; Бойко, Є. П. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
В експерименті на лабораторних тваринах проведено дослідження впливу кофеїну на протибольову активність відомих нестероїдних протизапальних засобів різної хімічної будови: диклофенаку натрію та ібупрофену. Аналіз результатів експериментальних досліджень вказує на те, що кофеїн потенціює протибольову дію диклофенаку натрію та ібупрофену. В эксперименте на лабораторных животных проведены исследования влияния кофеина на противоболевую активность известных нестероидных противовоспалительных средств различного химического строения: диклофенака натрия и ибупрофена. Анализ результатов экспериментальных исследований указывает на то, что кофеин потенциирует противоболевое действие диклофенака натрия и ибупрофена. Researches of caffeine influence on analgesic activity of known nonsteroidal anti-inflammatory drugs of different structure: diclofenac sodium and ibuprofen were carried out. Analysis of results of experimental investigations indicates that caffeine potentiates analgesic activity of ibuprofen and diclofenac sodium.
Keywords: НПЗЗ; диклофенак натрію; ібупрофен; кофеїн; фармакологічна комбінація; НПВС; диклофенак натрия; ибупрофен; кофеин; фармакологическая комбинация; NSAID; diclofenac sodium; ibuprofen; caffeine; pharmocological combination