Дослідження противірусної активності похідних [1,2,4]триазино[2,3-с]хіназоліну щодо штамів influenza virus type A&B - Берест, Галина Григорівна; Кривошей, Оксана Вікторівна; Авраменко, Антоніна Іванівна; Тихоновська, Марина Анатоліївна (Przemyśl: Nauka i studia, 2017)
Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), до яких належать грип, риновірусна, респіраторно-синцитіальна, аденовірусна та інші інфекції, є одним з найпоширеніших інфекційних захворювань у світі. Особливо небезпечним різновидом ГРВІ є грип та його ускладнення, які зустрічаються відносно нечасто, але в разі розвитку становлять серйозну загрозу здоров’ю і життю людини. За даними ВООЗ, кожного року від грипу помирає близько 500 тисяч людей. Інтенсифікація життєдіяльності людини в екологічній системі планети породжує зустрічну еволюцію вірусів. Особливо небезпечною ситуацію робить поява мутованих вірусів. Вірус грипу легко змінюється і виробляє стійкість до лікарських засобів, що обумовлює його високу виживаність.
Keywords: тези